Nyheter

”Den enskildas bästa måste vara i fokus”

Nyheter • Publicerad 18 juli 2012

LÖTTORP

Eva Karlström är ordförande i socialnämnden och tycker inte att de anhöriga behöver vara oroliga. Det är budgetnivån som är orsaken till neddragningarna.

– Det kommer inte att drabba brukarna. Vi måste se över vår personalbemanning, om det behövs extra stöd kommer det att sättas in resurser. Men annars är det här vår grundbemanning.

Neddragningarna påverkar inte brukarnas vård?

– Inte om de får det som står i biståndsbedömningen. Vilket de får, kommunen kan inte bara göra neddragningar, vi måste ge den vård som brukaren behöver.

Tidigare har kommunen haft ett mål att ha bemanningsnivån på 0,75 men i och med de tuffa sparkraven har de börjat tänka annorlunda.

– Vi måste titta lite annorlunda för att klara besparningskraven. Såhär gör man i flera delar av landet. Det ska inte vara ett visst antal personal per brukare. Alla brukare får en biståndsbedömning där det utreds noga vilken vård de behöver. De får den vård de behöver, säger hon.

– I slutändan kommer det här att bli bättre. Jag förstår de som oroas över förändringarna men i bland måste man förändra. Den enskildas bästa måste vara i fokus, fortsätter hon.

INGEN ORO

Det är inte bara Åkerbohemmet som neddragningar görs på.

– Vi tittar på flera delar och vänder på alla stenar. Det är väldigt tuffa besparningskrav. Vi tittar på hur man arbetar, schemaläggning och i chefleden. Tjänstemännen utreder flera olika lösningar, säger hon.

Hon tycker inte att de ska oroas över att det kan komma in folk utifrån och skada brukarna.

– Det ska de inte vara oroliga för. Vi säkerställer att våra brukare är trygga. Den risken finns inte, det kan jag inte tänka mig, säger hon.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.