Annons
Nyheter

Demonstration mot strippklubb

Nyheter • Publicerad 4 juli 2009

För två veckor sedan dök nio personer upp på en stillsam demonstration mot den nyöppnade strippklubben i Skogsby.

I kväll, lördag, är det dags igen.

Annons

– Det handlar inte så mycket om att det ligger i Skogsby och mitt emot dagis, utan att vi måste väcka en debatt om synen på mäns och kvinnors sexualitet, säger arrangören Simon Svensson.

Han är 22 år och studerar vanligtvis olika kurser vid Lunds universitet. För några veckor sedan kom han hem till Torslunda och möttes av nyheten om strippklubben.

– Jag visste inte hur jag skulle reagera. Först trodde jag nog inte på det.

Tillsammans med kompisen Maria Alm tog han initiativet till den första demonstrationen. Då kom nio personer och tillsammans bestämde de att visa sina åsikter en gång till.

– I själva verket spelar det ingen roll om det här finns i Skogsby eller i Thailand. Men när man får det på hemmaplan och möter det varje dag så är det enklare att ta steget och visa vad man tycker, säger Simon Svensson som förklarar att det handlar om en stillsam demonstration.

– Det ska vara ganska öppet för alla som har något argument för att det är fel med strippklubben. Vi tänker sitta på filtar och i brassestolar. De som vill får ta med sig kaffe och bullar.

Det är Simon Svenssons studier i genusvetenskap som framför allt gjort att han börjat tänka på sådana här frågor.

– Folk är nog inte alltid medvetna om vad som sker runt omkring sådana här ställen. Vilka strukturer som ligger bakom och vad det förmedlar.

– Det är värt att diskutera synen på att kvinnans kropp ska finnas för att behaga mannen.

Han menar att det är bra om strippklubben stänger, men vänder sig emot att alla ska nöja sig med det:

– Vi vet inte vilka kvinnor som arbetar där, och vilken risk det finns för att de ska hamna i sämre förhållanden. Vad händer om de hamnar i prostitution när strippklubben stänger? Det är sådant man bör reflektera över.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons