Nyheter

Delade meningar om hamnutbyggnad

Nyheter • Publicerad 4 oktober 2010

BYXELKROK

Den planerade utbyggnaden av Byxelkroks hamn kommer att påverka badplatsen mycket negativt.

Det anser ett byxelkrokspar och en sommarboende som yttrat sig till Miljödomstolen med en rad synpunkter.

De befarar att vattencirkulationen kommer att bli sämre och att fler båtar orsakar mer oönskat utsläpp. Vidare menar de att den vackra utsikten mot Blå Jungfrun för all framtid skulle försvinna och ersättas av bryggor och master.

– En utbyggnad av hamnen skulle locka ett större antal bilburna besökare. Var kommer det att finnas parkeringsmöjligheter?, undrar sommarölänningen.

Och byxelkroksparet meaar att det redan idag stor brist på parkeringsplatser.

– Parkering sker på parkmark och många andra olämpliga ställen vilket gör det väldigt otrivsamt för de närboende. Det kommer att leda till att fastigheterna minskar i värde eftersom det int blir lika attraktivt att bosätta sig här.

Även Statens Maritima Museer, SMM, har yttrat sig över en utbyggnad.

– Det finns inga kända fasta fornlämningaar i vattenområdet, men det ska dock ses mot bakgrund av att det inte tidigare har inventerats arkeologiskt.

– SMM gör bedömningen att kontakt tas med länsstyrelsens kulturmiljöenhet för samråd och eventuellt beslut om en särskild arkeologisk utredning.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.