Nyheter

Delade meningar om hamnbygge

Nyheter • Publicerad 4 september 2009

I lördagens tidning uttryckte ett byxelkrokspar oro för den planerade utbyggnaden av hamnen.

Nu har ytterligare en byxelkroksbo skrivit till kommunen och förklarat att hon är emot eftersom hon tror att vattenkvalitén i badviken kommer att försämras med sämre vattencirkulation och ökade utsläpp från båtarna.

– Det blir tråkigt om den vackra vyn över Byxelkrok kommer att förändras till det sämre och åsynen av öde båtbryggor 45 veckor om året lär väl inte förhöja denna känsla.

- Visserligen händer det några gånger om året att hamnen är överfull, men resten av tiden räcker nog den nuvarande hamnen gott och väl till.

Hon föreslår istället att hamnen ska bli levande med bryggdans och andra aktviteter. Och något för ungdomar, till exempel seglarskolor. Avslutningsvis anser hon att byggnaden som ersatt det nedbrunna rökeriet bör kapas på höjden till samma nivå som de mer ”normala” sjöbodarna i hamnen.

Men det finns andra som välkomnar planerna. En fastighetsägare och sjöbodinnehavare i Kroken anser att en utbyggnad är bra för Byxelkrok, för att stärka samhället som hamn för båtfolket.

– Hamnen ligger strategiskt rätt i ett nav mellan gästhamnarna i Västervik, Kalmar/Borgholm, Visby och eventuellt Nynäshamn.

– Det är viktigt för samhället att någon satsar på orten och som på sikt bör generera ökat självförtroende och andra nysatsningar. Samtalsämnena under senare tid har mest rört sig om affärens överlevnad, dagmamma, bankomat, bensinstation och så vidare.

Fastighetsägaren påpekar dock att den planerade piren inte får bli så hög att den skymmer solnedgången.

– Varje kväll kommer många till stranden för att ta del av folklivet, men också de fantastiska solnedgångarna. En ny pir bör kompletteras med soldäck på utsidan, dels för badande men även som en grillplats.

Avslutningsvis framhåller han att en semesterort med dignitet har en strandpromenad.

– Utveckla den som delvis finns idag och förstärk den. Knyt ihop Tokenäs med hamnen och vidare norrut till stenhuggeriet och upp till Neptuni camping. En strandpromenad ska gå längs vattnet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.