Annons
Nyheter

”De Vilda Minkarna” bakom färgattacken

Nyheter • Publicerad 10 november 2011

KÖPINGSVIK

Gruppen De Vilda Minkarna tar på sig färgattacken mot minkfarmen i Köpingsvik.

Annons

– Kan vi inte rädda minkarna, ska farmaren åtminstone inte tjäna pengar på dem, säger gruppen i en kommuniké till nätforumet Bite Back.

De Vilda Minkarna har kopplingar till Djurens Befrielsefront och bildades i mitten av 1990-talet för att bli kända för en större allmänhet när de i februari 1997 anlade en brand på en minkfarm utanför Eksjö.

”I Sverige finns omkring 200 pälsdjursfarmer, och vi kommer att göra allt som står i vår makt för att utplåna dem alla, en efter en. Alla involverade i pälsindustrin, från pälsdjursfarmare till körsnärer och pälsaffärer är vårt mål, och ingen går säker. Aktionen som utfördes var bara början”, förklarade gruppen efteråt i ett pressmeddelande.

HENNAFÄRG

Nu tar gruppen på sig färgattacken mot minkfarmen i Köpingsvik där en stor andel av farmens minkar sprutades med färg, samtidigt slängdes alla avelskort för att omöjliggöra identifiering av djuren.

En ny taktik enligt De Vilda Minkarna:

– Vi valde att prova en ny strategi när vi natten till den 7 november besökte Ölands enda minkfarm, strax söder om Köpingsvik. Kan vi inte rädda minkarna, ska farmaren åtminstone inte tjäna pengar på dem.

– Med hennafärg färgade vi samtliga minkar på farmen. Henna är miljövänligt och helt ofarligt för minkarna. Dock inte för den som vill tjäna pengar på deras skinn, säger gruppen i en kommuniké till nätforumet Bite Back med starka kopplingar till Animal Liberation Front (ALF) vars svenska avdelning går under namnet Djurens Befrielsefront.

IHJÄLGASAS

Den nya strategin förklaras med att minkutsläpp inte alltid är möjliga av geografiska skäl.

Annons

– Men även de farmer som ligger belägna på platser som inte tillåter en drastisk ökning av minkpopulation, måste stängas. Vi förstörde även avelsarbetet genom att slänga samtliga avelskort, säger gruppen till Bite Back för att samtidigt bemöta pälsindustrins motargument, att minkutsläpp är djurplågeri som leder till massdöd.

– Det är november, månaden då över en miljon svenska minkar gasas ihjäl för sin päls. Fortfarande ser vi inget slut på den årliga massakern och det långa lidandet som föregår den. Att släppa ut minkar i det vilda är en strategi som bevisligen fungerar, antalet minkar som överlever ett sådant utsläpp är fler än de som överlever november månad på en pälsfarm. Pälsning innebär alltid noll procent överlevnad.

LJUSSKYGGA

Polisen känner till meddelandet från DVM, De Vilda Minkarna.

– Det gör vi, men personligen vet jag ingenting om dem i nuläget. Vad vi gör är att försöka gräva fram så mycket information om dem som möjligt, det är ganska ljusskygga personer som uppenbarligen har kopplingar till regionen, säger förundersökningsledare Ulf Juhlin vid kalmarpolisen och har få andra spår att gå på.

– I nuläget finns inga andra uppslag än uppgifterna från DVM.

FORTSÄTTA

Samtidigt har brottsrubriceringen uppgraderats, från skadegörelse till grov skadegörelse.

– Stämmer, det handlar om betydande värden som gått förlorade för farmägaren, både rent faktiska och framtida. Exakt hur mycket har jag inte fått in några uppgifter om, säger Ulf Juhlin och vädjar om tips från allmänheten.

– Har ni sett något som kan sättas i samband med skadegörelsen mot minkfarmen höra gärna av er till polisen.

Annons

Kommunikén från De Vilda Minkarna avslutas med orden:

– Vi kommer fortsätta hitta nya sätt att få ett slut på pälsindustrin i det här landet. Tills inga fler föds till ett liv av lidande.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons