Nyheter

De vägrar att släppa sin skola

Nyheter • Publicerad 1 februari 2008

GÄRDSLÖSA

Det var en debatt varvad med skratt, applåder och upprörda tongångar. Redan från början av mötet i IOGT-lokalen i Gärdslösa var föräldrarnas representant Eva Petersson tydlig:

– Vi vill ha kvar skolan som den är nu, med klass 1-6 i Gärdslösa.

Centerns förslag var dock fortfarande att skolan ska finnas kvar men bara med förskola samt första och andra klass.

Utbildningschefen Maude Wollström försökte förgäves att predika om hur viktigt det var att eleverna behöver större klasser för att få utmaningar när de börjar i sjätte klass. Men gärdslösaborna verkade av replikerna att döma vara eniga om att deras barn klarade sig utmärkt i sin egen skola. Någon talade om de långa resorna, någon om avgaserna och en tredje om att skolsidan minsann såg sämre ut i Färjestaden.

LOKALEN KOKADE

– Om vi inte har någon skola så har vi ingenting att komma med, yttrade sig en åhörare.

Ett förslag på en annorlunda lösning togs upp i förbigående om att elever från skolor där det fanns gott om elever skulle komma till Gärdslösa skola i stället. Maude Wollström sa då att man kunde skicka en enkät till de skolornas föräldrar och se vad de tyckte. Det pyrde i salen och en dam reste sig upp och replikerade:

– När har vi någonsin fått välja? Det har bara flyttats på barnen!

Lokalen kokade av starkt medhållet för den kommentaren.

(S)UNE FICK BIFALL

Den lokala befolkningen var i alla fall helt på det klara med att det vore en stor förlust för byn om skolan gjordes om till att bara vara förskola och första och andra klass.Den ende politiker som fick ett visst bifall hos publiken var Sune Axelsson (s). Han var tydlig med att visa sin tro på landsbygdens fortlevnad.

– Vi måste förstå att vi står inför förändringar, sa han i ett försök att ena den politska panelen, som fokuserade på ekonomin, med den upprörda publiken som höll krampaktigt i sin älskade skola.

– Arbetstillfällen måste skapas, sa han sedan, och fortsatte med att säga att den enda goda livförsäkringen för ett samhälle är en god skola, vilket möttes av applåder.

”BRA SOM DET ÄR”

Föräldrarnas representant på podiet framför åhörarna, Eva Petersson, framhöll att det fungerade bra med integrerade klasser på Gärdslösa skola, det vill säga 1-2:or, 3-4:or och 5-6:or och att det gör att klasserna är större än enligt statistiken som togs upp.

– Vi har en underbar stämning mellan elever i olika åldrar och tycker att det fungerar bra som det är.

Hon antydde också att det inte skulle behövas så mycket pengar för att rusta upp skolan:

– De tio sista korna kostar inte mest utan det gör själva bygget, sa hon och besvarades med rungande applåder.

ENDAST EN SKOLA

Gärdslösaborna vill inte ställa sig mot Runstens skola utan tyckte som Eva Peterson utryckte sig att det kunde väl finnas två skolor på östra sidan. Kommunalrådet Lisbeth Lennartssons (c) svar på det var tydligt. Hon sa att inget politiskt parti står bakom en lösning där två skolor finns kvar och framhöll senare till lokalbefolkningens besvikelse om än inte förvåning:

– Jag tror på Runstens lösning ekonomiskt.

Om debatten ledde till någon förändring i politikernas tänkande är väl tveksamt men gärdslösaborna fick i alla fall chansen att lufta sina åsikter och ställa politikerna till svars i en väl ordnad debatt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.