Annons
Nyheter

”De tar död på skyltsöndagen”

Nyheter • Publicerad 12 december 2007

BORGHOLM

Skyltsöndag – någon?

Annons

– Det här är det bedrövligaste jag varit med om, muttrade en och annan besviken julskyltningsbesökare efter att ha vandrat runt på en närmast övergiven och grå storgata i Borgholm.

Förr i tiden, enligt konceptet ”det var bättre förr”, var skyltsöndagen en stor begivenhet i Borgholm där devisen festligt-folkligt-fullsatt kunde gå i rubrikrepris år från år likt en gammal kär och pålitlig vän. Storgatan, med eller utan snö, i skymningsmörker var en veritabel folkfest med sikte på den 24 december. Årets upplaga, skyltsöndagen 2007, kan kort beskrivas med orden: trist, tomt och närmast tomtefritt. Det som stod till buds för de medborgare som planlöst och desillusionerat vandrade runt i stadens hjärta fann ett (1) marknadsstånd, blåsorkestern Bara Mässingen, ponnyridning samt dansuppvisning på torget. I övrigt inte mycket till julstämning.

BEDRÖVLIGT

Besvikelsen hos mannen, eller kvinnan, på gatan gick inte att ta miste på. Ett axplock av kommentarerna:

– De har tagit död på skyltsöndagen.

– Det här är det bedrövligaste jag varit med om.

– Otroligt blekt och grått. Vad håller handlarna på med, en skyltsöndag ska väl vara på söndagen och inte dagen före?

Anmärkningen om lördagens begivenheter på Storgatan och torget ägde sin fulla riktighet. På lördagen fanns Lions julkransförsäljning, de traditionella lotteristånden och barnens karusell plus mycket mer på plats, allt detta var dock kliniskt bortsopat dagen efter.

Varför, Fredrik Ehrenswärd, centrumledare i Borgholm?

– Jag kan hålla med dig, det hade behövts fler aktörer. Att folk, som du säger, uppfattade det som blekt tror jag är en kombination av att det inte var mycket julskyltat och vädret, med snö och lite kallt hade det blivit en helt annan känsla.

Annons

Varför lades krutet på lördagen och inte på skyltsöndagen?

– Det har jag inte varit med och påverkat, jag vet inte. Några säger att Lions enbart ville köra lördagen, andra säger att det var cityföreningens beslut. Du får fråga ordföranden.

MICHAEL STÅHL

Läs meri morgon: ”Dags att tänka om för att överleva”anser Cityföreningens ordförande Jeanette Beermann Möller.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons