Nyheter

De ska praktisera på Teneriffa

Nyheter • Publicerad 18 april 2008

HALLTORP

Under hösten och våren har två lärare på Halltorps Hotell och Restaurangskola jobbat för att få till ett samarbete mellan HR programmet och näringslivet i Europa. Målsättningen var att hitta en partner som har anknytning både till Skandinavien och den inhemska marknaden.

Det var även ett önskemål att få skicka minst fem elever inom området kök/servering samt hotell. Detta har nu uppnåtts via Sunwing Resort Fanabe på Teneriffa.

– Merparten av förberedelserna är klara inför avresan den 15 juli, men eleverna skall inom kort påbörja en snabbkurs i spanska under april och maj månad. Att kunna kommunicera med de anställda på hotellet är oerhört viktigt för elevens trivsel och yrkesutveckling. Goda språkkunskaper är förutsättningen till utlandsarbete efter avslutade gymnasiestudier, säger Marianne Vifell Waters, hotellärare.

BO IHOP I 16 VECKOR

Inför uttagningen av eleverna fick de skriva en ansökan om varför just de var lämpade. Man tittade på elevernas närvaro, studieresultat samt sociala förmåga. Dessa fem elever skall nämligen dela bostad under 16 veckor på Teneriffa. Fyra elever kommer att rotera mellan kök och servering och en elev kommer att göra sin praktik i reception, konferens och inom våningsservice. Gästklientelet under högsommaren är främst skandinaver samt engelsmän. Under hösten och vintern kommer gästerna från Skandinavien.

– Sunwing Resort Fanabe ser fram emot att ta emot eleverna och vi förbereder nu ett introduktionsprogram för att de skall lära känna personalen, hotellet och resmålet så snabbt som möjligt, säger Mimmi Håkansson, Resort Manager.

JOBB EFTER SKOLAN

Vidare så hoppas Mimmi Håkansson att eleverna även ser detta som en möjlig arbetsplats när skolan är slut. Att hitta rätt samarbetspartner kan således gynna både skolan, eleverna och näringslivet på flera sätt. En lärare från skolan reser med eleverna till Teneriffa den 15 juli för att säkerställa och hjälpa ungdomarna till rätta den första veckan. De fem utvalda eleverna behöver inte betala mer än fickpengar och mat utanför arbetstid, resterande utgifter står skolan och hotellet för. Från skolans sida var det en viktig aspekt för då kunde vi besluta om vilka elever som passade för uppdraget.

– Jag hoppas givetvis att samarbetet även skapar intresse för skolan och de möjligheter som finns här, säger Lars-Olof Forsberg, VD Halltorps Hotell och Restaurangskola.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.