Annons
Nyheter

De radiotävlar i retorik

Nyheter • Publicerad 2 februari 2012

GLÖMMINGE

Har du svårt för att argumentera för din sak eller är rädd för att prata inför folk? Vänd dig då till klass sex på Glömmingeskolan. De är bland de bästa ungdomarna i Sverige på retorik.

Annons

– Fredrik Reinfeldt är ganska dålig på att hålla tal. Han är lite entonig, ser tjurig ut och gör inte mig intresserad, säger Gustav Säve, elev på klass sex på Glömmingeskolan.

Vår statsminister är alltså ”ganska dålig” på att hålla tal. Då förstår ni att ribban är ganska hög för eleverna som den 28 mars börjar ett spännande äventyr på Sveriges radio P4. Då ska de nämligen åka till Växjö och tävla som en av de 16 bästa klasserna i Sverige på retorik. Är de sedan riktigt duktiga blir det stor final i Stockholm.

– Det är klart att man kommer vara lite mer nervös än när man pratar inför klassen. Då blir det viktigt att tänka positivt, säger Moa Persson och Johanna Brynielsson.

Och med den rutin de har så ska det inte vara några problem. De har tränat på att prata inför folk, argumentera och lyssna ordentligt på andra sedan oktober. Därefter skickade de inte en film till Sveriges radios retoriktävling som blev så bra att de blev uttagna bland 50 klasser från runt om i landet.

FYRA DELMOMENT

När Ölandsbladet träffar eleverna har de precis haft varsitt föredrag som del i de nationella proven i svenska.

– Nu har de vanan inne och är jätteduktiga. I början var de lite rädda för att stå inför de andra och prata, säger Annelie Petersson.

– Idag har de fått hålla föredrag om sina fritidsintressen Men i radion blir det tuffare. Då är tre av fyra delmoment oförberedda.

Det kan då handla om att prata utifrån ett enstaka ord i en minut eller att hålla ett föredrag där ett speciellt ska smälta in i sammanhanget utan att det märks.

PALME FÖREDÖME

Annons

Retorik är ett ämne som blir allt viktigare i skolan. Det är ett större fokus på muntlig framställning och retorik i den nya läroplanen. Dessutom har retorik blivit ett eget ämne på gymnasiet. Därför satsar Utbildningsradion nu extra mycket på ämnet och sänder även en TV-serie.

– Det som blivit bättre är att eleverna från tidig ålder vaggas in i att prata och argumentera inför andra. Förr slängds kanske en högstadieelev upp framför de andra utan att ha gjort något liknande innan, säger Annelie. Och för henne finns ingen möjlighet att vara ”snäll” längre.

– Alla elever måste kunna det här, det ingår tydligare i läroplanen.

På retoriklektionerna har eleverna satt en rad personer med välsmort munläder under lupp. Allt ifrån Jesus till Hitler. Utav dessa har alltså inte Fredrik Reinfeldt imponerat, men däremot en annan statsminister.

– När Olof Palme höll sitt berömda tal (Hanoi-talet, reds. anm.) var han väldigt bestämd men lugn. Väldigt saklig och bra, konstaterar Gustav Säve, Moa Persson och Johanna Brynielsson.

MAGNUS ANDERBERG

TRENNE TIPS TILL TALAREN

Enligt studier som gjorts är svenskens vanligaste rädsla just att tala inför en publik. Den rädslan delas av ungefär 15 procent. Här är några råd till den osäkre retorikern från klass sex på Glömmingeskolan:

1.Inta scenen och skapa ögonkontakt med lyssnarna.

2.Använd ett språk som folk förstår och prata lugnt, pausa ordentligt mellan orden.

3.Försök förstå varför du är nervös och fokusera på det positiva. Ju mer påläst du är desto mindre osäker blir du.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons