Annons
Nyheter

De mördade kan ha varit ölänningar

Nyheter • Publicerad 23 augusti 2013

Nu är arkeologerna på plats i Sandby borg för att gräva efter svaren på vad som har hänt där. Mest troligt var det ölänningar som föll offer under massakern för drygt 1500 år sedan.

– De första resultaten tyder på det, säger arkeologen Helena Victor.

Annons

Arkeologerna lyfter på gräs och sandig jord. De letar sig längre och längre ner, med hopp om att det som döljer sig därunder ska berätta vad som hände här omkring 490 efter Kristus.

Att det handlar om något mycket våldsamt vet vi redan. Skelettfynden från tidigare år visar att en ung man blivit avrättad med ett hugg i huvudet. Bredvid honom har arkeologerna vid Kalmar läns museum funnit ytterligare ett kranium efter en ung man, som mest troligt gått samma öde till mötes.

– Vi har inte hittat något hugg i huvudet på honom, men det finns ju andra sätt att dö. Vi vet att vi ska ta upp hans huvudlösa skelett, men vi kan mycket väl hitta fler, säger arkeologen Helena Victor.

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons