Nyheter

De lämnar Sörens utblottade

Nyheter • Publicerad 27 november 2006

BORGHOLM/KALMAR

I går hölls edgångssammanträde vid Kalmar tingsrätt för Sörens Bröd och Sörens Fastigheter i Borgholm.

Det var med sammanbitna miner Sven och Anna-Karin Atter tog plats i tingssalen. Mitt emot sig hade de konkursförvaltaren Tommy Lindgren, som osentimentalt redogjorde för de dystra siffrorna i konkursbouppteckningen.

De två firmorna, Sörens Bröd AB och dess moderbolag Sörens Fastigheter i Borgholm AB, handlades gemensamt – allt på mindre än en kvart.

VÄRDELÖSA AKTIER

– I konkursboet (för Sörens Fastigheter) ingår två ganska nedgångna fastigheter, Herkules 1 och 2, värderade till 1 650 000 kronor och sålda för två miljoner, inledde Tommy Lindgren, och konstaterade att paret Atter innehar samtliga aktier – numera, på grund av konkursen, värderade till 0 kronor.

Samma sak för moderbolagets 2 500 aktier i Sörens Bröd, som på grund av parallellkonkursen i Sörens Fastigheter inte heller var värda ett vitten.

När det gällde tillgångarna, påpekade konkursförvaltaren att ugnar, kylar, frysar och silos inte ingick i Sörens Bröds inventarier, utan hörde till fastigheten (eftersom det är fasta installationer), vilket fick edgångssammanträdets ordförande att lyfta lite på ögonen.

– Det var det som var lite komplicerat, sade Tommy Lindgren.

Sedan konkursbouppteckningen lagts fram undrade ordföranden om paret Atter hade något att tillägga, varpå de fick avlägga eden, där de på heder och samvete intygade att alla siffror som lagts fram var riktiga och att inga skulder eller tillgångar utelämnats.

Enligt konkursförvaltaren fanns heller inga oegentligheter, varför det inte kommer bli frågan om någon revision.

”NU ÄR ALLT BORTA”

Skulderna är betydligt mindre än tillgångarna. Sedan staten, som står för garantilönen, och revisorerna fått sitt finns inte mycket kvar.

– Därutöver tror jag inte övriga borgenärer får någon utdelning, möjligen maximalt tio procent. Men de största förlorarna är familjen Atter, tyckte Tommy Lindgren.

Det påståendet är knappast någon överdrift. Sven och Anna-Karin Atter har inte bara förlorat allt sitt aktiekapital, utan även många surt förvärvade slantar som de dessutom satsat i företaget.

– Vi har satsat 1,1 miljoner av egna pengar, som vi sparat ihop under 15 år. Nu är allt borta, konstaterade Sven Atter efter edgångssammanträdet.

Av lätt förståeliga skäl andas hans ord ett stänk av bitterhet.

– Om bara Tommy haft längre tid på sig hade han kunnat hitta en seriös köpare som verkligen velat driva Sörens vidare.

Men den avsikten hade uppenbarligen aldrig de nya ägarna, misstänker paret Atter.

– Om man verkligen haft det, så kunde man löst allt under en kortare tid. Det hade bara behövts några veckor. Nu säljer man i stället ut företaget bit för bit. Det tycker vi är skrämmande agerat av en entreprenör, säger Sven Atter, som tycker det finns många frågetecken i samband med övertagandet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.