Nyheter

De har jobbat 30 år på ackord

Nyheter • Publicerad 10 december 2007

FÖRA

I över 30 år har de jobbat på ackord. Och rika är de – i alla fall på erfarenheter.

– Vi har lärt känna så många människor genom åren, säger Per Arnér, keyboardist i Caprifools.

Caprifools är ett av Ölands äldsta band. På rak arm är det väl bara Jan-Eriks orkester som har fler år på nacken. Fast i ärlighetens namn är inte spelningarna lika många nu som de var. Numera är det bara en eller ett par spelningar per år för det öländska gänget.

– Olais (Nils-Göran Olaisson) som inte spelar med några andra brukar ha en ganska dammig bas när det är dags igen, ler Per Arnér.

Konstellationen för Caprifools har varit exakt densamma sedan 1977 – Bertil Sannestam, gitarr/sång, Nils-Göran Olaisson, bas, Per Arnér, keyboard, Jan Carlsson, gitarr/sång, Thomas Andersson, trummor/sång. Fast redan i början av 1970-talet började gruppen, så att sägas, bildas. I början och mitten av 1970-talet byttes medlemmar i olika omgångar, men sedan 1977 är det samma gäng.

HELTID ELLER LÄGGA NED

I slutet av 1970-talet var det ett intensivt spelande för bandet.

– Det var vid denna tid som dansbandsvågen var som störst och man kan se i gamla spelplaner se att drygt 20 spelkvällar kunde vara inbokade en julimånad runt 1978-1979 och resten av året var också regelbundet inrutat med spelningar eller övningar, berättar Per Arnér.

Efterhand började bandmedlemmarna bilda familjer. Tiden blev allt mer knapp för musiken.

– Vi ställdes inför valet att antingen försöka spela heltid eller lägga ned. Eftersom meningarna var delade bland medlemmarna bestämdes det att vi skulle lägga ner, förklarar Per Arnér.

FORTSATTA SPELNINGAR

Det där med att ”lägga ned” visade sig emellertid inte vara alldeles enkelt. Förfrågningarna fortsatte att dyka upp och det blev en spelning här och en spelning där.

– Man har umgåtts så intensivt tillsammans under några år kring ett gemensamt intresse och dessutom har trivts väldigt bra tillsammans , då är det inte så lätt att släppa kontakten, säger Per Arnér.

Härom helgen firades bandets 30-årsjubileum i samband med Föra AIK:s höstfest i Föragården, där Caprifools spelat de senaste tio åren. Eftersom Föra AIK har danskurser på programmet så var dansgolvet fullt från första till sista dansen för Caprifools. Eller senaste dansen, kanske är bäst att tillägga. För nu går Caprifools in på nästa 30 år.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.