Annons
Nyheter

”De är terrorister”Päls-vd fördömer angrepp

Nyheter • Publicerad 9 november 2011

ÖLAND

Sveriges Pälsuppfödares Riksförbund fördömer attacken mot Mikael Lundgrens minkfarm efter Ramsättravägen.

Annons

– Det handlar om organiserad brottslighet, det är inte fel att kalla det terrorism, säger förbundets vd Johan Dalén.

Johan Dalén besökte Mikael Lundgren under tisdagen för att uppröras.

– Djuren är oroliga och oerhört stressade, minkar vill ha ren och fräsch päls och nu slickar och biter de i pälsen för att bort färgen. De slickar hela tiden och det kan bli sår i huden.

Att färgen, enligt gruppen De Vilda Minkarna hennafärg, skulle vara ofarlig avfärdar han.

– Minkar har mycket känsliga magar och även vattenfärg vore farligt för dem. Här får de i sig ett främmande ämne som de inte skulle ha fått annars, säger Johan Dalén till Ölandsbladet.

– Nej, detta var en mycket dåligt metod att använda om säger sig jobba för djurens bästa. Tvärtom gör de illa för djuren.

TERRORISM

Pälsuppfödarnas vd ser attacken mot minkfarmen som en terroraktion.

– Detta var ingen isolerad attack utan ett led i systematisk brottslighet som dessa djurterrorister skryter om i diverse forum. Terrorism är ett laddat ord, men med tanke att det handlar om grupper med tydlig agenda och struktur där de med kriminella metoder gör allt för att utplåna en helt laglig näring är det inte fel att kalla det terrorism, resonerar Johan Dalén.

Minkfarmen i Köpingsvik, Ölands enda, har enligt Johan Dalén mellan drygt tretusen djur, varav hälften ska ha fått färg på pälsen.

Annons

– Det handlar om betydande belopp i förlust farmägaren, hur stort beror på veterinärens utlåtande. Veterinären avgör om djuren har farit så illa att de måste avlivas.

FÖRLORAT

Johan Dalén underkänner även djurrättsaktivisternas/djurterroristernas (välj vilket) drag att förstöra avelskorten.

– Avelsarbetet går förlorat och vad våra motståndare inte förstår är att tack vare detta avelsarbete har vi nu en helt annan art av mink, nämligen tam-mink, dessa är avlade för bur, de far inte illa i bur och skulle någon lyfta på locket till dem rymmer de inte.

Ölandsbladet sökte under onsdagen Mikael Lundgren för kommentar utan att lyckas nå honom.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons