Nyheter

De är en bortglömd generation

Nyheter • Publicerad 4 april 2008

FÄRJESTADEN

En större lokal för de äldre, och inte ett rum på Ladan. Det önskar PRO Färjestaden. Föreningens sekreterare Rolf Berger vill att de äldre ska få tillbaka lite av det som de givit kommunen.

PRO Färjestaden hyr en lokal tillsammans med Färjestadens Motion. Där håller de vissa styrelsemöten. I övrigt har föreningen endast den stora salen i Ladan, där de tidigare haft tillgång till flera smårum. Men dessa har blivit förskola.

– Vi är inte negativa till att förskolan har fått de lokalerna. Men kommunen borde ha sett till att det finns lokaliteter för våra möten och cirklar. Det gäller även andra föreningar och inte bara oss, säger Rolf Berger.

BEHOV AV ATT UMGÅS

Han menar att gamla människor har ett stort behov av att vara tillsammans.

– Många sitter hemma och tycker att livet är trist. Vi mår bättre av att prata och umgås än sitta hemma och häcka.

Han är medveten om att pensionärerna erbjudits lokaler som Trossen och Skogsbygården, men menar att personer med rullstolar och rullatorer har svårt att ta sig dit. Han har redan för ett år sedan föreslagit ett ”Seniorernas hus”, där pensionärsföreningar och andra äldre skulle kunna träffas och umgås.

– Det finns förskolor för barn, och fritidsgårdar för ungdomar. Nästa generation bildar familj och har inte tid med sådant. Men när man blir äldre så finns inget. Det känns som att vi är en bortglömd generation.

EJ FÅTT NÅGOT GEHÖR

PRO Kalmar län har räknat ut att Mörbylångas invånare över 65 år, bidrog med 90,9 miljoner kronor i skatt under 2005.

– Vi förstår att det kostar att driva en kommun, och att vi får tillbaka endel genom olika bidrag. Men det borde bli en hacka över som kan användas till de äldre. Vi har bidragit med mycket pengar.

Han har skrivit medborgarförslag till kommunen och talat på kommunfullmäktige, men känner ändå inte att han har fått något gehör från politikerna.

– Det vore roligt att veta kommunens ambition för de äldre och om det finns några verksamhetsmål.

”ALLA VILL HA LOKAL”

Det behövs flera funktioner i ett samhälle. Många flyttar till Färjestaden och kommunen har flera behov att tillgodose. Det menar kultur- och fritidsförvaltningens chef Kerstin Olofsson.

– Alla vill ha en egen lokal. Självklart beaktar vi pensionärernas önskemål men det finns många grupper som ska fogas samman och vi måste se till helheten, säger Kerstin Olofsson.

När det gäller pensionärernas tillgänglighet till Ladan menar hon dock att den ökat.

– Jag skulle säga att det är bättre än tidigare. De kan disponera den stora lokalen både dagtid och kvällstid, och de små rummen går fortfarande att hyra på kvällar. Och bouleplanen vid Färjehallen ska utvecklas.

PRIORITERINGSFRÅGA

Men till hösten blir det problem att komma åt Björklokalen.

– Den går inte att hyra efter den 15 augusti. Vi måste tillgodose skolans behov. Skollagen säger att vi måste ha skola och förskola.

En verksamhetsplan som Rolf Berger efterfrågar finns inte inom kommunen, och det finns inte heller några planer på att upprätta en.

– Vi har inte någon kommunövergripande plan för någon grupp. Men man måste fundera om man ska lägga tid på planer eller den faktiska verksamheten. Vi kan ha massor av diskussioner men då krymper möjligheten att gå ut och faktiskt bygga lokaler.

Enligt Kerstin Olofsson handlar allt om att göra prioriteringar.

– Vi har den kommunstorlek vi har och måste ta saker i den ordning vi mäktar med ekonomiskt. Det finns ett tak på investeringsbudgeten. Nu ska vi gå vidare och titta på vilka funktioner som ska finnas och hur de ska tillgodoses, säger hon.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.