Annons
Nyheter

Dålig fyr i alliansens fredspipa

Nyheter • Publicerad 4 april 2012

BORGHOLM

Centern och Moderaterna i Borgholm har träffats för att röka fredspipa. Med rethosta i resultat.

Annons

– Vi kom inte överens om någonting, säger Moderaternas Eddie Forsman.

Enligt initierade källor tog Centerns länsledning kontakt med Moderaternas dito för en tid sedan för ”diskutera den uppkomna situationen i Borgholm”. I klartext: ett medlingsförsök.

Detta då de två stora i borgholmsalliansen det sista halvåret gått i otakt med varandra där Moderaterna öppet deklarerat att de inte längre ingår i något samarbete med Centern.

MÖTE

Däremot finns äktenskapstycke mellan Moderaterna och Borgholms största parti Socialdemokraterna, något Centern har dåliga erfarenheter av såväl historiskt lokalt som mer aktuellt i regionen.

Nyligen möttes Henrik Yngvesson (M), Eddie Forsman (M, Ann Petersson (C) och Lisbeth Lennartsson (C) på stadshuset i Borgholm för att inför många nyfikna blickar prata ut. Dock med stängd dörr till kommunalrådsrummet.

– Det stämmer, på initiativ av Centern har vi haft ett möte, bekräftar Eddie Forsman.

SAMSYN

Hur mötet gick beror på vem man pratar med. Av Eddie Forsmans utlåtande att döma tycks fredspipan mest smakat surt:

– Vad mötet utmynnade i? Vi kom inte överens om någonting!

Annons

Därmed verkar osämjan i alliansen bestå. Utsikterna för borgfred synes små.

– Vi moderater är inget stödparti till Centern, vi har vårt partiprogram som togs inför valet 2010 och som ska följas. Vi tre stora partier måste få samsyn på ekonomin och vi moderater är beredda att diskutera med alla, speciellt när det gäller ekonomin.

– Som det fungerar i dag finns inga alliansmöten, det vi har är ordförandeträffar.

Den samsyn du efterfrågar existerar inte i dag?

– Nej.

HJÄLP

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C) vill tona ner det som varit och har en betydligt mer positiv bild av mötet.

– Det känns bra, det känns positivt. Det har aldrig varit krig, det har bara varit svårt att hitta former för samarbete nu när det finns en tydlig oppositionsföreträdare som jobbar för att splittra alliansen. Det är inte någon hemlighet att det varit svårt att hålla ihop alliansen politiskt. Därför bad jag om hjälp från förbundsnivå och då hade vi detta möte för fjorton dagar sedan, berättar hon.

Även nya organisationsformer i kommunen har enligt kommunalrådet stökat till det.

– Det har blivit mer oroligt än nödvändigt.

Annons

Vad utmynnade mötet i ?

– Det finns en stark vilja att hålla ihop alliansen i Borgholm till skillnad mot hur det ser ut i till exempel Kalmar och Nybro. Och vi inom alliansen har ett ansvar mot väljarna som gett oss ett tydligt mandat att styra Borgholm.

Fortsättning lär följa...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons