Nyheter

Dags för Svenska Kungsrallyt

Nyheter • Publicerad 10 augusti 2006

BORGHOLM

På lördag körs Svenska Kungsrallyt, den här gången med inte mindre än 126 deltagande bilar.Och det blir ett riktigt publikt evenemang, inte minst i Borgholm där det dels blir kortege genom staden och dels en kontrollstation som är förlagd till torget framför kyrkan, med pampig musikalisk inramning av ”Bara Mässingen”.

Tidplanen för Kungsrallyt lyder enligt följande, med en liten reservation för exakta klockslag:

Klockan 9 anländer kungaparet i sin Volvo PV60 av 1946 års modell till Strands gräsmatta där de övriga bilarna står uppställda.

Här håller kungen ett kort välkomstanförande och efter uppmaningen ”gentlemen, start your engines”, startar kortegen. Mellan 9.35 och 11.00 genomförs proven framför kyrkan och därefter fortsätter karavanen till Stora rör för ytterligare prov fram till 12.30.

Nästa anhalt blir gropen framför Algutsrums kyrka, där deltagarna får ytterligare kluriga uppgifter mellan 11.30 och 13.00. Den sista kontrollstationen blir Gråborg, fram till klockan 14.00, och sedan kör sällskapet till Borgholms Slott där lunchbuffén står uppdukad.

Och klockan 16.00 avslutas Svenska Kungsrallyt med prisutdelning på scenen vid Kaffetorpet.

En titt i deltagarlistan visar att det finns många välkända namn och många intressanta bilar. Till exempel Vovlo-chefen Leif Johansson med hustru Eva i en Volvo 164 -74. Volvo representeras också av Lennart Jeansson, Stora Rör, i en Volvobuss från 1949 och Fredrik Arp i en Volvo C 70.

Olof och Inger Stenhammar deltar med en läcker, röd Pontiac GTO -66, som de lånat av kungen, och Anders Läck, Sveriges siste hyrkuskdirektör, kommer med sin magnifika Cadillac V16 från tidigt 1930-tal.

Av de 126 bilarna är 14 av märket Rolls Royce, tio Jaguar och fyra Ferrari. Här fins också både udda och äldre bilar, till exempel en Iso Grifo 7L från 1970, Maserati Indy America -72, Armstrong Siddeley Sapphire -53, Buick Special -37 och MG J2 Sport från 1932.

Men det mest unika ekipaget är ändå den vita, och enda kvarvarande ”Bernadottebuss” som hämtade fångar från Tyskland.

Lördag blir alltså en riktig högtidsdag för alla motorentusiaster och att det kommer att viftas med åtskilliga flaggor är ett som är säkert.

ROLF NILSSON

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.