Annons
Nyheter

Dags för Kalmarsunds kommun?

Nyheter • Publicerad 13 februari 2012

ÖLAND

Redan för mer än 40 år sedan, talades det om åtminstone en partiell sammanslagning av Öland och Kalmar kommun. Och nu har dessa tankar plötsligt blivit aktuella igen…

Annons

Strax innan kommunsammanslagningen 1972 mellan Torslunda och Mörbylånga gick diskussionens vågor höga. Många Torslundabor tycket det var helt fel att gifta ihop sig med Mörbylånga. Måste man växa som kommun föredrog man Kalmar. Men av detta blev som bekant intet.

Det stora kommunsammanslagningsprojektet år 2009 gick inte heller vägen. Visserligen röstade en majoritet i Borgholm ja till en gemensam Ölandskommun, men nere i södern man nej.

Men nu är större saker på gång.

Under förra veckan bjöd Eddie Forsman (M), kommunstyrelseledamot i Borgholm, tillsammans med kommunalrådet Markus Lund (S) i Nybro in fyra kommuner – Kalmar, Mörbylånga, Torsås samt Emmaboda – för en träff på temat: kommunsamverkan.

FÖRSTA STEG

– Nu när regionfrågan i det närmaste är död, kände vi att vi får ta tag i det här själva, förklarar Eddie Forsman.

– Vi, alltså jag och Markus Lund, vill lyssna av läget bland våra grannkommuner om möjligheter till fördjupad samverkan på alla områden.

• Och i förlängningen talar vi om en gemensam storkommun?

– Skulle vi vara en kommun idag hade vi varit en kommun med drygt 115 000 invånare. Det ger tyngd.

– Många saker hade med ens blivit mycket lättare. Kompetensförsörjning, infrastrukturlösningar, arbetsmarknad, skolfrågor… ja, mängder med saker som vi inte själva klarar av 100-procentigt i våra småkommuner.

Annons

– Någonstans måste man börja. Och vår första träff som vi på Öland bjöd in till är ett sådant steg.

UTREDNING

Med på detta första möte var som redan nämnts representanter för sex kommunledningar. Öland representerades av, förutom Eddie Forsman själv, Ilco Corkovic (S) och Lisbeth Lennartsson (C) från Borgholm. Mörbylånga ställde upp med Kent Ingvarsson (M) , Hans Sabelström (C) samt Malin Hedberg (S).

Hur togs då dessa idéer emot av respektive kommunledningar?

Enligt Eddie Forsman, mycket positivt.

– Det här är ju en fråga som diskuterats i mindre sammanhang under många år. Nu börjar det bli mer allvar av.

Ett tecken på allvaret i diskussionerna är att man redan tagit kontakt med en expert på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), för att dra igång en utredning om hur ett utökat samarbete kan se ut – och i förlängningen en gemensam storkommun. Kalmarsunds kommun?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons