Nyheter

Dags för hamnbygge i Mörbylånga

Nyheter • Publicerad 29 oktober 2010

Hamnbygget i Färjestaden, det vill säga Etapp III, ligger i malpåse för närvarande. Men det har inneburit en möjlig öppning för det planerade bygget i Mörbylånga hamn.

För cirka två månader sedan kunde Ölandsbladet avslöja att NCC valt att lugna ner på byggtakten i Färjestadens hamn. Etapp III med blanda annat Färjestadens första höghus (med mörbylångamått mätt) på sex våningar hade plockats bort från NCC:s omedelbara ”att-göra”-lista.

Dåvarande affärschefen på NCC, Jonas Kristiansson, påpekade att intresset varit skralt och att konkurrensen från byggen i Kalmar känts av.

– Men vi kommer igen till våren, lovade han.

Men frågan är om man kommer igen i just Färjestadens hamn. Just nu lutar det mer åt hamnen i Mörbylånga där NCC har en markoption (gamla Lantmännen).

– Vi ska ha ett möte med NCC i mitten av november för att lite preliminärt dra igång planerna för ett hamnbygge i Mörbylånga, bekräftar stadsarkitekt Marie Christine Svensson.

Vad blir det tal om för slags bygge? Tidigare har NCC antytt att just hamnprojekt Mörbylånga skulle bli någon slags budgetvariant för bygdens folk.

– Men de har tänkt om. Deras syn på hur målgruppen ser ut är inte densamma som tidigare.

• Vilket antyder rent av bättre utformning än byggena Färjestadens hamn.

– Hm, de har som sagt en annan syn. De har för övrigt också bytt arkitekt.

NCC har inte bara bytt arkitekt. Man har också bytt syn på i vilken ordning hamnprojekten ska färdigställas.

– Tidigare var man helt inställda på att först göra i ordning Färjestaden innan man började i Mörbylånga. Nu är man inte lika rigida längre.

Vad säger man då på NCC?

Inte mycket. Men det beror inte på att man vill hålla något hemligt eller så.

– Nej, nej. Den tidigare affärschefen Jonas Kristiansson har fått ett nytt jobb (vd för Projektbyggarna, red.), säger Anders Mårtensson som tillfälligt tar över jobbet som affärschef.

– Redan i kväll (fredag) ska Jonas och jag träffas för att gå igenom kommande projekt. Och det stämmer att vi ska gå igenom Mörbylångabygget med kommunen om någon vecka.

Lantmännens gamla lokaler är för ögonblicket uthyrda till båtklubben som vinterförvarar båtar där – på ett korttidskontrakt får vi hoppas...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.