Dags att välja i kommunfrågan
Ja-sidan argumenterade friskt. Nej-sidan angav sina goda skäl.
Rörigt, sammanfattade både debattpanelens Margaretha Lööf-Johanson (S) Mörbylånga och Per Lublin (ÖP) som satt bland publiken.
Till Rungården i Runsten hade ett 70-tal personer kommit för att ta del av debatt och information kring Öland en kommun eller två. Mötet arrangerades av Gun-Britt Nyborg, ordförande i Runstens intresseförening.
Ja och nej fanns på plats i skön kombination i en panel bestående av ett tiotal politiker från både Mörbylånga och Borgholm. Men för den som inte med eget huvud eller av eget hjärta hade tagit ställning är frågan om kvällen kunde ge vägledning inför valet.
Fyra nej-sägare som vill behålla Öland organisatoriskt som idag argumenterade för sin sak:
Vi har inte råd att bilda en kommun, vilket är ett enormt arbete. Det tar många år innan vi får tillbaka dessa pengar, sa Kjell Helgesson (C), Mörbylånga och han efterlyste vision, mission och information i en fråga där ingen i kommunerna tycks veta någonting i frågan egentligen.
Stig Bertilsson (C) som också säger nej till en kommun trodde snarare på samarbete i sakfrågor och då över större områden än bara Öland. En gemensam idé driver frågor snarare än geografin var hans övertygelse.
Kommunal service bygger på närhet, ansåg Bertilsson.
En annan nej-sägare är Claes Horn af Rantzien (MP) som varnade för en hastigt forcerad idé och hellre vill se en organisk sammanväxt som sker successivt och just nu kan samarbete ske där det passar.
Vi blir inte starkare av att slå ihop små penningpåsar, sa Claes Horn af Rantzien.
Åke Nilsson (KD) tyckte att det bästa vore om an arbetade bort de bägge kommunernas olikheter innan en sammanslagning sker för idag är det på många områden som kommunerna skiljer sig åt.
Det här är en politisk röra, sa Åke Nilsson.
Ja-sägarna, fem stycken drog sitt strå till stacken för att klarlägga vad som är bäst för Öland.
Henrik Yngvesson (M) beklagade att utredningen inte besvarar de frågor som medborgarna ställer sig inför valet.
Det var inte Ja-sidan som beställde utredningen.
Eddie Forsman (M) ser gärna en kommun och uttalade dessutom att han sa ett mycket starkt ja. Sune Axelsson (S) är på samma sida. En kommun ger bättre utnyttjande av resurser med ett beslut och ett verkställande.
Det var också Lisbeth Lennartssons främsta argument, att det kostar mindre om man väver ihop två kommuner och gott om tid är det också. Det kan hålla på till och med 1 januari 2015.
Margaretha Lööf-Johanson kritiserade politikernas sätt att hantera frågan.
Bara det gör att vi borde rösta ja för att bli av med alla dåliga politiker. Sen ska vi ha politikermöten i varenda sockenstuga på hela Öland, kan man komma varandra närmare än så, frågade hon sig.
Och hon berättade att enligt den förstudie som s-föreningen gjort visar det sig att 78 procent av Mörbylångaborna säger nej till en kommun.
Åhörarna ställde frågor och debatterad själva. Göran Backrot, Ryd, tycker att det är bra som det är. En mängd samarbeten fungerar utomordentligt idag. Kalmar Länstrafiken, regionförbundet, renhållningsförbundet och gymnasieförbundet för att nämna några.
Arne Sjögren, Byxelkrok, drog hem en varm applåd, när han uttalade sin mening.
En mun, en röst, ett Öland.