Annons
Nyheter

Dags att sätta på vinterdäcken

Nyheter • Publicerad 26 oktober 2007

MOTORSPECIAL

Utan vinterdäck på vintern ökar risken tydligt att skadas eller dödas allvarligt i trafiken. Enligt en undersökning som VTI gjorde 2002 (VTI-rapport 479) räddar lagen om vinterdäck 7 till 9 liv om året och minskar antalet svårt skadade med 49 till 63 personer.

Annons

– Om alla verkligen lät montera vinterdäcken i tid skulle ännu fler liv sparas. En stor del av de allvarliga halkolyckorna inträffar ju just i den första halkan, säger Pontus Grönvall, Däckbranschens Informationsråd.

Det är krav på att använda vinterdäck vid vinterväglag under perioden 1/12–31/3. Kraven gäller personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar med upp till 3,5 tons totalvikt samt släp som dras av dessa. Polisens bedömning av vinterväglag är snö, is eller frost på vägbanan eller angränsande vägar. En bra tumregel är att låta montera vinterdäcken när temperaturen går under +5°C.

TRE OLIKA DÄCKTYPER

Vinterdäck kan vara antingen dubbade eller dubbfria. Dubbfria vinterdäck kan dessutom vara optimerade för nordiska eller kontinentala förhållanden. Dubbdäck har vanligtvis bäst grepp på isiga vägar. Dubbarna bidrar också till att skapa en skrovlig yta, så att dubbfria vinterdäck kan få bättre grepp. Dubbfria vinterdäck för nordiska förhållanden har egenskaper jämförbara med dubbade vinterdäck vid vinterväglag, utom på is. På våta och torra vintervägar är dubbfria vinterdäck för kontinentala förhållanden bättre.

Undersökning visar att många kör med dåligt mönsterdjup på vintern Den 1 december till den 31 mars gäller krav på minst 3 mm mönsterdjup när vinterväglag råder, men ett säkert mönsterdjup på vinterdäcken är minst 5 mm.

DÅLIGT ELLER OLAGLIGT

Vid en undersökning som genomfördes i februari 2007 mättes mönsterdjupet på 2 790 bilar, fördelade på 14 orter över hela Sverige. Undersökningen visade att 21 procent körde med dåligt eller olagligt mönsterdjup (<5 mm). Detta motsvarar närmare 900 000 bilar. Andelen som körde med olagligt mönsterdjup (<3 mm) var 3 procent, vilket motsvarar närmare 140 000 bilar.

Ett vanligt svenskt femkronorsmynt kan hjälpa till att hålla koll på vinterdäcken. Siffran fem på myntet påminner om att när temperaturen kryper under +5°C bör vinterdäcken vara monterade samt att minst 5 mm mönsterdjup rekommenderas på vintern. Avståndet mellan överdelen på siffran 5 och kanten på en femkrona är 3 mm, vilket är det minsta lagliga mönsterdjupet på vintern.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons