Dagisskandalen: Skolchefen blev överkörd av politikerna
”Jag visste att
det skulle bli
liv om det här”
SKOGSBY
Skolchefen, Ann Willsund, kämpade hårt för en annan dagisplacering än den som beslutades i det ombyggda äldreboendet i Skogsby.
– Och jag visste att det skulle bli en viss uppståndelse bland föräldrarna när de fick veta vad som beslutats.
Enligt Ann Willsund var det först och främst Vasatomten i centrala Färjestaden som var intressant för det hastigt uppkomna behovet av dagisplatser. I de stora lokalerna som finns på fastigheten hyr socialförvaltningen platser för ett mycket litet antal vårdbehövande.
– Och vi försökte komma över lokalerna för vår verksamhet, men socialförvaltningen hittade inget bra alternativ och kunde alltså inte flytta.
Beslutsfattarna i kommunen, som tidigare velat sälja Skogsby, kom som bekant på andra tankar och ”hittade” plötsligt lokaler till barnomsorgen och en hel del andra verksamheter. Mest omdiskuterat av dessa är förmodligen planerna på socialpsykiatrisk dagvård i samma fastighet som Ölandsbladet kunde meddela för en knapp vecka sedan.
– Om just den detaljen visset jag ingenting, men däremot visste jag att många föräldrar skulle bli besvikna över Skogsby-alternativet. Jag var inställd på att det skulle bli liv om det här.
KONSPIRATIONSTEORIER
Men barnomsorg i Skogsby är beslutat. Det finns ingen återvändo. Det gäller att gilla läget. I det sammanhanget börjar dock konspirationsteorierna surra omkring i luften. Många föräldrar som nu måste pussla ihop sitt liv med långa ”utflykter” upp till Skogsby med sina små telningar, eventuella bilköp, ändrade arbetsscheman med mera, med mera, tror att vissa föräldragrupper kunnat dra nytta av vetskapen om att Skogsby var på gång.
Huvudtesen i denna teori är att om man sätter ett tillräckligt tidigt ”behovsdatum”, alltså datum då barnet måste få en dagisplats, hamnar man i den kö som går till de centralt belägna förskolorna och dagisen Gullvivan, Vitsippan och Skogsbrynet. Och för att veta vilket datum som gäller bör man vara insatt. Och insatta är exempelvis politiker och tjänstemän på förvaltningen...
– Vi har begärt att få se listor över hur barnen är placerade och efter vilka kriterier. Men det får vi inte av ”sekretesskäl”. Några har dragit en vinst, andra en nitlott, konstaterar en av många föräldrar som vill vara anonym av rädsla för att inte riskera att bli ännu mer missgynnad.
NÄSTAN LYXGNÄLL, ELLER?
Som utanförstående skulle man kunna tycka att föräldrarnas ilska över Skogsby-alternativet börjar tangera fenomenet ”lyxgnäll”. Och vissa föräldrar tillstår att det kan låta så,men säger också:
– Vi flyttade till Färjestaden just av den anledningen att vi visste att dagis och annan skolverksamhet låg nära och centralt. Vi har inte valt att bli extrema curlingföräldrar eller att bli tvungna att köpa en extrabil.
Men visst räcker det väl ändå att ni faktiskt fått en dagisplats, eller hur?
– Som det ser ut nu, så ser det faktiskt ut så. Dessutom blir det lite hysteriskt när man knappt två månader innan man ska få en dagisplats plötsligt måste stuva om familjeschemat med arbetstider och som i vårt fall köpa en extra bil. Lägg sedan till den här historien om psykplaceringen, som vi verkligen hoppas inte blir av.
”JAG ÄR ALLVARLIGT OROAD”
Skolchefen har full förståelse för föräldrarnas ilska. Något som kanske inte är så konstigt eftersom hon har fyra barn själv och dessutom flyttat från Mörbylånga till Färjestaden för att lätta på ”res-trycket” med barn som ska skjutsas iväg till olika aktiviteter.
– Jo, jag har full förståelse för föräldrarnas irritation. Och som jag redan påpekat, så sade jag redan när Skogsby kom upp på agendan att det skulle bli liv om detta, säger Ann Willsund.
Just nu är hon i full gång med att leta ännu fler lokaler fram till årsskiftet.
– I januari måste vi öppna två avdelningar till.
Mest krut måste hon dock lägga på det faktum att den politiska ledningen ännu inte tagit till sig argumenten om att skolan måste få utökade budgetramar.
– Jag är allvarligt oroad över detta. Inflyttningen medför att vi måste satsa mer på skolan och lokaler. Det går inte med en oförändrad budgetram.