Nyheter

Dagen D som i digital

Nyheter • Publicerad 6 november 2006

09.45 i dag måndag 6 november släcks det analoga tv-nätet ner över stora delar av Småland och Halland, samt Öland.

Teracom som står för tv-nätet räknar med att omläggningen till digital-tv ska vara klar senast klockan 18.00 på måndagskvällen.

Övergången till digital-tv på Gotland för ett år sedan blev svår. Kritiken från gotlänningarna var massiv.

– Visst finns det folk som är missnöjda med tekniken, med utbudet av både kanaler och apparater, med sladdhärvor bakom tv:n och mycket annat som hör teknikskiften till. Men faktum kvarstår, alla våra analyser visar att i jämförelse med de som slutar betala tv-avgift är det relativt få som avstår på grund av digital tv-övergången, säger Pierre Helsén, huvudsekreterare för Digital tv-kommissionen.

I dagsläget har drygt varannan svensk digital-tv. Men Sverige ligger fortfarande efter såväl Holland som Finland, vilka snart är helt digitaliserade.

Vanligaste frågan som digital tv-kommissionen får är tveklöst; Digital-tv varför då?

En fungerande digital-tv ger bättre bild och ljud. Men den främsta orsaken är att det gamla analoga nätet är fullt. Det finns inte plats för några fler kanaler.

Varför skulle man då inte kunna ha två system, ett digitalt och ett analogt?

Enligt digital tv-kommissionen är det för kostsamt i längden att underhålla två nät parallellt. Teracom som står bakom utbyggnaden av de digitala tv-nätet har hittills investerat drygt en miljard kronor och räknar med att investera ytterligare 100-200 miljoner kronor.

Daniel Emanuelsson, butikschef på Onoff i Kalmar har de senaste veckorna märkt en tydlig ökning av intresset för digitalboxar:

– Våra kunder har en hel del funderingar kring digital-tv. Det är uppenbart att informationen inte varit tillräcklig. Ofta får vi reda ut missförstånd om övergången.

Måndagens övergång till det digitala nätet i stora delar av Småland och Halland är den hittills största övergången på en och samma dag i Sverige. I mars nästa år väntar Stockholm som första riktigt stora stad att få digital-tv.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.