Nyheter

Cyklar på bron – helt lagligt

Nyheter • Publicerad 12 februari 2008

Nu har cyklisterna börjat dyka upp på Ölandsbron igen.

Formell sett har de sin lagliga rätt.

– Men det är direkt olämpligt, det formella förbudet kommer vilken dag som helst, säger Gunlög Magnusson på Vägverket Sydost.

Ölandsbladet har tidigare beskrivit problemet.

Siste december upphörde förbudet mot cykeltrafik över Ölandsbron. Redan i november ansökte Vägverket om en förlängning av förbudet hos länsstyrelsen.

Men ärendet har dragit ut på tiden. Många är de berörda myndigheter och organisationer som ska ha synpunkter på ärendet innan beslut fattas.

Och alla har inte varit reptilsnabba med att lämna yttrande i frågan. Så sent som i går lämnade till exempel Kalmar kommun sitt yttrande och förordade ett cykelförbud.

Enligt Gunlög Magnusson dröjer det nu inte länge innan det formella beslutet att stänga Ölandsbron för gång- och cykeltrafik kan fattas av länsstyrelsen. Någon annan utväg ser inte Vägverket.

– Nej, särskilt inte nu när försöket med 90 kilometer fortsätter, säger Gunlög Magnusson.

I väntan på beslutet har nu emellertid cyklister åter börjat bli synliga på Ölandsbron, vilket de har sin fulla rätt till.

Polismyndigheten har möjlighet att gå in och lägga ett tillfälligt cykelförbud på Ölandsbron tills de formella beslutet är taget av länsstyrelsen.

– Vi har diskuterat det, men vi har inte sett något behov av det. I alla fall inte förrän nu, säger Gunlög Magnusson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.