Nyheter

Cykelleder på gång – byggstart 2012

Nyheter • Publicerad 30 maj 2011

ÖLAND

Det är tyvärr glest med trafikseparerade cykelleder här på Öland. Men nu börjar en hyfsat stor, konkret satsning på ett öländskt nät för cyklister.

– Och byggstart blir 2012, hoppas Kent Ingvarsson (M).

För några månader sedan rapporterade Ölandsbladet att Ölands Kommunalförbund hade beslutat sig för att på allvar dra igång – projekt cykelleder på Öland.

Det var färdigpratat, nu skulle det ske.

En stötesten i alla projektsammanhang är förstås pengar. Men olika politiska företrädare, däribland Eddie Forsman (M), var fulla av tillförsikt. Pengar skulle inte vara några problem, åtminstone inte alltför stora.

I sammanhanget talades det om 80 miljoner kronor för att få till stånd cykelleder av nära nog Bornholmsk standard och utsträckning.

Ambitionerna verkar dock ha bantats ner lite, trots att berörda instanser, inte minst Trafikverket och Tillväxtverkets (EU)-programkontor, ställt sig positiva till de öländska cykelplanerna.

23 MILJONER

Vid måndagens sammanträde med Ölands Kommunalförbund presenterades två budgetmodeller frö det projekt som går under beteckningen ”Från fyr till fyr”.

I den ena modellen är summan uppe i 23,3 i den andra 15 miljoner. I båda förslagen förväntas de båda ö-kommunerna ställa upp med fem miljoner (tillsammans).

Men varför så stor diskrepans?

Studerar man de olika förslagen lite noggrannare så ser man att det i ”budgetalternativet” saknas en post - Trafikverkets förväntade insats på fem miljoner.

– Men egentligen är det samma budget, säger Kent Ingvarsson (M).

– Det är bara det att Trafikverkets pengar i det lägre alternativet skulle fördelas via Regionförbundet.

• Så det vill till att Öland ser till att några miljoner inte ”försvinner” till fastlandet?

– Ungefär så ja...

Fördelningen skulle annars i se ut på följande sätt:

Regional infrastrukturplan, Trafikverket och Ölandskommunerna – fem miljoner vardera, EU-medel – 9,3 miljoner, vilket alltså blir 23,3 miljoner.

START 2012

Men 23 – nå, drygt 23 miljoner, är långt ifrån 80.

Kent Ingvarsson igen:

–Jo, men när vi talar om 80 miljoner gäller det ett nät kors och tvärs över hela ön. Nu talar vi om att förbinda Öland i en sträcka, alltså från fyr till fyr.

– Främst gäller det en fortsättning från Glömminge och norrut samt en led från Mörbylånga och söderöver.

• Tidsaspekt?

– Vi måste ha ett klart besked redan nu i höst. Det fins en gräns för hur länge EU:s projektpengar är tillgängliga.

– Och jag förutsätter en konkret byggstart redan under år 2012.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.