Nyheter

Cykelförbud formellt ogiltigt, men det kommer bli förlängt

Nyheter • Publicerad 26 januari 2008

ÖLANDSBRON

Formellt sätt upphörde förbudet mot cykel- och gångtrafik på Ölandsbron vid årsskiftet. Vägverket hoppas emellertid att förbudet fortsätter att gälla över 2009 – åtminstone.

Därför ansöker nu Vägverket Region Sydost hos länsstyrelsen om att ett fortsatt förbud dygnet runt årets alla dagar mot gång- och cykeltrafik på Ölandsbron ska gälla fram till den 1 januari 2010. Önskemålet från Vägverkets sida är att förbudet skall gälla som tidigare mellan trafikplats Jutnabben och 200 meter öster om brofästet på Ölandssidan. Alltså precis som idag.

Vägverkets målsättning är att även under 2008 och 2009 kunna erbjuda cyklister att kostnadsfritt nyttja en cykelbuss under perioden 15 maj till 1 september. Under 2008 skall en större utvärdering om olika trafikantgruppers transportsätt över Ölandsbron presenteras. I samband med det skall också en utvärdering och förslag till åtgärder avslöjas.

VARIABEL HASTIGHET

2007 års försök med variabel hastighet på Ölandsbron vill Vägverket förlänga. Detta trots att verket erkänner vissa problem. Bland annat har det varit en del tekniskt strul som gjort att ljustavlorna under stundom varit ur funktion. Många bilister har också varit tveksamma till den hastighet som ljustavlorna visat. Vid till synes synnerligen gynnsamma förhållanden och ringa trafik har hastigheten ibland sänkts till 50 kilometer i timmen på ljustavlorna. Även motsatta förhållanden har fått trafikanter att reagera – det vill säga oväder och tät trafik men med höjd hastighet till 90 kilometer i timmen.

Från Vägverkets sida förklarar man det med att trafikanterna inte alltid sitter inne med samma kunskaper som Vägverket. Från Vägverkets sida poängteras det till exempel att temperaturen i vägytan många gånger kan skilja sig avsevärt från temperaturen i luften.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.