Nyheter

Containern var en ankringsboj

Nyheter • Publicerad 8 mars 2010

GÅRDBY HAMN

Det var ingen miljöfarlig container som flöt utanför Gårdby hamn.

– Förmodligen är det en ankringsboj som slitit sig någonstans på andra sidan Östersjön, säger Birgitta Andersson, vakthavande befäl på Kustbevakningen i Karlskrona, vars båt plockade upp bojen under lördagen.

Ölandsbladet har under förra veckan skrivit om ärendet som har bollats mellan olika myndigheter. Till slut föll uppgiften på Kustbevakningen att plocka upp den stora stålcylindern, som mätte tre meter i diameter och var tre meter lång.

– Antagligen är det en boj som används till väldigt stora fartyg, säger Birgitta Andersson.

ETT DYGN ATT FRAKTA

När Kustbevakningen anlände till platsen försökte de först lyfta upp bojen. Men eftersom den blivit vattenfylld var den alldeles för tung, varför den istället fick bogseras till hamnen i Karlskrona.

– Det tog nästan ett dygn att frakta den, säger Birgitta Andersson.

Under måndagen skulle myndigheten undersöka föremålet mer noggrant.

– Men vi tror inte att det handlar om något miljöfarligt. Efter vår undersökning går bojen vidare till polisen, som hittegods, säger Birgitta Andersson som inte tror att polisen kommer att gå vidare och undersöka varifrån bojen kommer.

– Det här är sådant som händer. Vi kommer säkert aldrig få reda på exakt vad som har hänt med den.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.