Annons
Nyheter

Claes – hett namn på svår post

Nyheter • Publicerad 20 september 2007

MÖRBYLÅNGA

Att nuvarande ordföranden i socialnämnden, Göran Backrot (c), kommer att väljas till fullmäktiges ordförande nu på måndag, har Ölandsbladet kunnat meddela för ett par veckor sedan. Men vem ska ersätta Backrot i socialnämnden? Det hetaste, och mest sannolika, namnet är Claes Brolinson (c) boende i Slagerstad.

Annons

Valberedningen (vars ordförande, Curt Ekvall (kd), vägrar tala med Ölandsbladet...) har haft ett snärjigt jobb med att vaska fram en acceptabel lösning på hur man ska besätta två tunga politiska poster – fullmäktiges ordförande samt dito i socialnämnden – med så passande och lämpliga namn som möjligt. Att centern är det parti varifrån dessa namn ska tas har varit klart ända sedan överenskommelsen efter valet.

TVÅ STOLAR

En av centerns absolut tyngsta namn är (förstås) nuvarande ordföranden i socialnämnden, Göran Backrot. Han förklarade sig också i ett tidigt skede vara villig att ersätta Bernt Andersson som fullmäktigeordförande. (Bernt Andersson har som bekant avsagt sig uppdraget på grund av sjukdom.) Men vad göra med den tomma ordförandestolen på socialnämnden.

– Inga problem, sa Backrot. Jag kan sitta på två stolar.

Centergruppen hänvisade också till ett precedensfall. Kommunalrådet Kent Ingvarsson (m) sitter för ögonblicket som ordförande i såväl kommunstyrelsen som i Bostadsbolaget.

– Inte samma sak, sa främst socialdemokraterna och förde fram Marina Gustavsson som sin kandidat till fullmäktigeposten.

Nu vidtog den stora mörbylångianska snurren (det är ungefär som Daldansen – fast mildare). Valberedningar ajournerades, partigrupper sammanträdde, möten hölls i korridorer och telefonkedjorna gick varma. Läget var, främst för centerpartisterna, högst prekärt. Det visade sig nämligen att den heliga överenskommelsen efter valet inte var så helig. Socialdemokraterna kunde nämligen trumma ihop en majoritet för att få sin kandidat, Marina Gustavsson, vald som fullmäktiges ordförande – om centern och Göran Backrot hade vidhållit sitt krav om att få sitta på två stolar.

CLAES, VEM?

För centern gällde det alltså att snabbt skaka fram ytterligare en centerkandidat. En kandidat till ordförandeposten till kommunens, åtminstone ekonomiskt (runt 190 miljoner kronor) tyngsta nämnd – socialnämnden. Och det heta namnet är: Claes Brolinson.

Claes, vem? Ja, han kanske inte är så där våldsamt känd i politikersvängen, för närvarande är han ersättare i tekniska nämnden, men räkna med att han blir det. Själv vill han inte säga, eller kommentera någonting, innan han formellt blir vald till ordförande.

Annons

– Jag kan bekräfta att jag blivit tillfrågad och att jag tackat ja. Men jag vill vänta till novembermötet (fullmäktige) innan jag ställer upp för en intervju.

Varför? Jo, av den enkla anledningen att Göran Backrot först formellt ska väljas som fullmäktiges ordförande (nu på måndag) och i samband med det avsäga sig sin post som ordförande i socialnämnden. Vid nästkommande fullmäktige i november kan så Claes Brolinson väljas som socialnämndens ordförande.

Vem Claes Brolinson är och vad han sysslar med får vi alltså ge oss till tåls med. Men några korta fakta kan Ölandsbladet ändå ge: Han är boende i Slagerstad på sydöstra Öland och är säljare av brandskyddsutrustning. Claes Brolinson är inte barnfödd här på ön utan kommer ursprungligen från Upplands Väsby där han varit aktiv inom kommunpolitiken. Bland annat har han suttit i skolstyrelsen.

– Men när jag började jobba som journalist slutade jag med politiken. Men nu är jag aktiv igen.

I Ölandsbladets spalter har han figurerat dels som brandexpert, dels som mycket aktiv medlem i Lions.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons