Nyheter

Claes Brolinson: ”Man kanske inte alltid måste vara så rigid”

Nyheter • Publicerad 18 april 2008

MÖRBYLÅNGA

Socialnämnden ordförande, Claes Brolinson, är inte omedveten om att det finns ett missnöje i kommunen som rör just frågor kopplade till anhörigvård.

– Ibland kanske man inte alltid borde vara så stelbent i sin uppfattning från förvaltningens sida, säger han utan att vilja kommentera enskilda fall.

– Vi kommer att ta upp anhörigvården på kommande nämnd. Dels på grund av att många har hört av sig i olika ärenden, men även på grund av Ölandsbladets senaste bevakning av enskilda fall.

RESTRIKTIV

Claes Brolinson vill dock inte leta syndabockar eller ens hävda att fel begåtts. Han påpekar däremot att det möjligen utarbetats ett visst stelbent synsätt.

– Det har sagt mig att det blev för ekonomiskt betungande med anhörigvård. Tidigare sa man ja till alla ansökningar. Numera säger man oftast nej och hänvisar till hemtjänsten.

Den ekonomiska poängen är att kommunen ändå har kostnaderna för sin hemtjänstorganisation och att ersättning för anhörigvård blir en extra kostnad utöver hemtjänsten.

– För några år sedan kunde man rutinmässigt bevilja upp till 40 timmar i veckan för anhörigvård. Men i och med att hemsjukvården byggts ut så pass mycket som den har, har förvaltningen blivit mer restriktiv i sina bedömningar.

STELBENT

Annars brukar det mest vara det omvända förhållandet. Det vil säga att kommunerna försöker avlasta sin ekonomi just med hjälp av anhörigvård. Men samtliga ”fall” ser inte likadana ut. Det som är bra för den ena vårdtagaren behöver inte nödvändigtvis vara bra för den andra.

– I alla sådana här känsliga, och ömmande, fall måste man vara beredd på att ha ett flexibelt synsätt. Man kanske inte alltid måste vara så rigid som man hittills varit. I de samtal jag fått i liknande ärenden som Ölandsbladet tagit upp, har jag också fått den uppfattningen att man betraktar kommunens handläggning som stelbent och ibland okänslig.

ULF HEDMAN

Fotnot:Äldreveckan, som inleds nu på måndag (Ölands Folkhögskola), startar med en debatt där Barbro Westerholm (fp) tar upp problem kring anhörigvård.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.