Claes Brolinson (c) är ej nöjd: Jag har alldeles för lite betalt
MÖRBYLÅNGA
– Drygt 6 000 spänn i månaden plus lite sammanträdesarvoden är alldeles för lite för det här jobbet.
Den nyvalde ordföranden i socialnämnden, Claes Brolinson (c), är inte nöjd med ersättningen. Han hotar dock inte med att genast avgå, men vill få en seriös diskussion om politikerlöner i allmänhet och socialnämndsordförandens i synnerhet.
– Ta min föregångare, Göran Backrot (c), han hade ständig jour i 20 års tid. Det har sparat kommunen 30-35 miljoner kronor. Skulle kommunen låtit tjänstemän sköta den detaljen hade man varit tvungna att anställa fem personer till.
Den jourtjänst Claes Brolinson syftar på är att en myndighetsperson måste vara tillgänglig för akuta beslut när det exempelvis gäller LVU-fall (lagen om vård av unga) och polisärenden i stort.
– Den ersättning jag får täcker inte ens en vecka.
Nu på måndag ska fullmäktige fatta beslut om de nya, och förhöjda, politikerlönerna (eller arvodena som det rätteligen bör heta). Kommunalrådet föreslås få 70 procent av en riksdagsledamots lön (för närvarande 52 900 kronor i månaden) under 2008 för att få en löneförhöjning till 75 procent året därpå. Nämndsordförande förslås överlag få elva procent av kommunalrådets lön, medan socialnämndens ordförande (det vill säga Brolinson) får 17 procent av kommunalrådsarvodet, eller lite drygt 6 000 kronor i månaden (6 295 för att vara exakt).
– Men det är alldeles för lite anser jag, säger Claes Brolinson utan att rädas det allra minsta för populistiska ramaskrin.
VILL FÅ TILL STÅND EN DISKUSSION
Nu är dock inte den månatliga ersättningen det enda som Claes Brolinson kan kvittera ut. Han får också sammanträdesarvoden av varierande storlek beroende på tidsåtgång – från lägst 377 kronor (upp till en timma) till 1 156 kronor.
– Men jag får inte en spänn, förutom milersättningen, när jag måste åka till kommunhuset för att skriva under papper eller liknande.
Politikerlöner brukar vara heta diskussionsämnen i de bredare folklagren. Den allmänna meningen brukar inte vara att politiker är underbetalda. Men Claes Brolinson vill få till stånd en seriös diskussion och är i sammanhanget inte rädd för att komma med egna, personliga krav på en löneförhöjning.
– Om vi håller oss till kategorin fritidspolitiker, så tror jag inte att vanligt folk, eller för den delen andra politiker egentligen fattar vad jobbet innebär.
– Ersättningen för arbetsinsatsen står inte i paritet med det jobb man utför om man tar sitt uppdrag seriöst.
KOLLEGORNA VÅGAR EJ ENS ANDAS
En annan poäng i Brolinsons resonemang är att man som politiker är i tjänst 24/7 som det heter på nysvenska, det vill säga 24 timmar om dygnet.
– Och som ordförande i socialnämnden skulle ingen arbetsgivare vilja ha mig som anställd. Jag skulle ju aldrig vara på jobbet.
Enligt Claes Brolinson vågar dock inte politikerkollegorna ens andas om ”löneförhöjningar”.
– Nej, de är livrädda för eventuella reaktioner från medborgarna. Men återigen, jag anser att man bör föra upp problemet till belysning och en seriös diskussion. Tyvärr ligger alla väldigt lågt i den frågan.
Men du vågar uppenbarligen. Vad anser du då att ett hyfsat, acceptabelt arvode för en ordförande i socialnämnden bör vara?
– Minst en halvtid. Alltså hälften av kommunalrådets arvode. Men jag vill betona att jag inte hotar med att hoppa av. Jag tycker bara arvodet är alldeles för lågt.