Nyheter

Cityföreningen: ”Dags att tänka om för att överleva”

Nyheter • Publicerad 13 december 2007

BORGHOLM

– Vi måste vakna, tänka om och nytt för att överleva. Alla har ett ansvar.

Jeanette Beermann Möller, ordförande för cityföreningen, är oroad och bekymrad över Borgholms framtid som handelsstad.

Debaclet med skyltsöndagen i Borgholm, där årets upplaga var ett riktigt magplask, kommenteras nu av handlarna själva genom cityföreningens ordförande Jeanette Beermann Möller. Och hon håller med kritikerna.

– Jag är definitivt inte nöjd med skyltsöndagen, absolut inte. Det många av vi handlare kämpar för, att förbättra och värna om Borgholm som handelsstad, blir inte bättre av en skyltsöndag som denna.

Varför stod Storgatan och torget närmast tomt och öde under den förr så välbesökta skyltsöndagen?

– Problematiken är vem som ska göra vad, vad ska hända, vad kostar det? Alla behövs vi våra verksamheter – jag, som exempel, behövs i butiken och kan inte vara tomte och koka knäck på en och samma gång. Vad vi behöver är en ”do’er”, en person som ser till att saker blir gjorda. Därför är Lions insats under julskyltningen så viktig och den är vi väldigt tacksamma för, säger Jeanette Beermann Möller.

Vad Ölandsbladet erfar var det samtidigt Lions beslut att satsa enbart på en (1) dag under julskyltningshelgen och valet föll på lördagen, därav den totala stiltjen under den traditionsrika skyltsöndagen.

”VI MÅSTE VAKNA”

Problemet är vidare och mer komplicerat än Lions agerande. När Ölandsbladet samtalar med flera handlare i Borgholm växer bilden av två grupper fram: på den ena sidan en nöjd och tämligen förändringsobenägen grupp av sedan länge väletablerade handlare och på den andra sidan ett knippe ”nykomlingar” med ambitioner. Dessa ambitioner ska dock ständigt begravas i en flod av ”det går inte, det är omöjligt”-argument. Jeanette Beermann Möller vill ogärna kritisera någon, ”det är bättre att lyfta fram det positiva och peka på möjligheterna”, men bekräftar att företagsstrukturen är en del av problematiken.

– Företagsstrukturen, öppettiderna, sommarbutikerna – allt ingår i det vi har att jobba med. Butikerna i Borgholm har trogna kunder, men det händer mycket i regionen och det vi måste skärpa oss, vakna, tänka om och nytt för att överleva.

Vad behöver göras?

– Det pågår ett internt framtidsarbete som jag hoppas mycket på. Vi måste kavla upp ärmarna och ta det gemensamma ansvaret för att behålla Borgholm som handelsstad. För här är i Borgholm har vi stora möjligheter och trots allt andas jag optimism.

MICHAEL STÅHL

Läs ävengårdagens artikel ”De tar död på skyltsöndagen”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.