Annons
Nyheter

Christer styr från fyr till fyr

Nyheter • Publicerad 21 februari 2012

FÄRJESTADEN

Ett välkänt namn blir projektledare för cykelleden ”fyr till fyr”. Christer Petersson, planeringschef i Borgholm, sätter sig nämligen på sadeln och trampar igång arbetet på riktigt allvar.

Annons

– Vi vill komma igång med det konkreta byggandet av cykelvägarna så fort som möjligt, förhoppningsvis till hösten. Men innan dess väntar mycket pappersarbete för min del, tillstånd från markägare till exempel, säger Christer Peterson som kommer att leda jobbet med fyr till fyrs första etapp som pågår till och med 2014.

– Christer passar perfekt för jobbet. Han har jobbat med dragningar av cykelvägar tidigare och har ett brett nätverk med kopplingar till markägare och trafikverket, säger Eddie Forsman (M), ordförande i projektets styrgrupp.

Det som väntar nu är beslut från Mörbylånga respektive Borgholms kommunfullmäktige kring vilka sträckor i cykelleden som ska prioriteras den första etappen. Arbetet kommer alltså att börja ungefär samtidigt i båda kommunerna.

– Det är många ölänningar som hört av sig till oss redan eftersom de vill starta upp kringliggande verksamheter, i stil med bead and breakfast och cykeluthyrningar, säger Tommy Eliasson(S) vice ordförande i styrgruppen.

”NUMMER ETT”

Trafikverket kommer dessutom att införa sin nya skyltning för cykelvägar alldeles lagom tills när fyr till fyr kommer till stånd. Det handlar då om avancerad skyltning som rimmar väl med cykelledens helhetstänk där olika resepaket och appar till mobilen ska underlätta för cyklisten och samtidigt verka så positivt som möjligt för näringslivet.

– Och med trafikverkets nya märkning så ska vår cykelväg förstås bli nummer ett i ordningen. Det är viktigt, skrattar Forsman.

Prio ett för Christer Petersson blir att få klart cykelledens dragning och att se till så att cykeltrafiken kommer bort från de stora vägarna i största möjliga mån. Han beräknar att han ska kunna komma ifrån sin tjänst som planeringschef i Borgholms kommun så att han kan jobba heltid med Fyr till fyr om en månads tid.

– Vi ska inte ge tillbaka ett öre av de pengar 27,5 miljoner vi har att röra oss med. Så självklart vill vi börja bygga så fort som möjligt, säger Forsman.

MAGNUS ANDERBERG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons