Annons
Nyheter

Chlumska tränar med huvudet

Nyheter • Publicerad 30 juli 2007

BYXELKROK

Det räcker inte med fysisk träning för att klara de stora utmaningarna! Det återkom en av de största svenska äventyrarna Renata Chlumska till när hon i förra veckan berättade om sina strapatser inför närmare 100-talet åhörare i Byxelkrok.

Annons

Det var under sin första klätterkurs som Renata Chlumska fick smak på de stora äventyren. Inte bara för klättringens tjusning, berättade hon i Byxelkrok. Instruktören på kursen hette Göran Kropp, och de två blev ett par. Göran förberedde just då sin stora expedition till Himalaya, där första etappen skulle gå från Sverige på cykel. Men trots att Renata gärna ville göra sällskap - hon hade ju varit tävlingscyklist - fick hon nej.

Det dröjde ett par år, sedan fick hon tillfälle att göra en egen bergsklättrarexpedition då hon tog sig upp på Mount Everest, 8 850 över havet. Så högt man kan komma i världen!

MED KAJAK RUNT AMERIKA

Nästa expedition som Renata och Göran började förbereda var en paddling runt Amerika. När Göran Kropp förolyckades fortsatte Renata på egen hand och 4 juli 2005 kunde hon starta sitt äventyr med en välpackad kajak som vägde 100 kg, en cykel och en cykelkärra.

På ett intensivt och medryckande sätt berättade Renata om sitt äventyr som pågick under dryga 400 dagar, med kajak så fort det fanns vatten i närheten och resten av sträckorna på cykel.

– Vem som har gett Stilla Oceanen dess namn så har han inte sett något av det. Det finns inget som är stilla där!

Ibland fortsatte hon till fots med sin kajak lastad på cykelkärran. Att ta sig över Klippiga bergen med cykel och den tunga kajaken på släp var en av de stora utmaningarna enligt Renata, och det hände inte sällan att bilister stannade för att fråga om de kunde hjälpa till. De fick varje gång ett nekande svar. Många var de situationer som överraskade och som inte blev som planerat.

TRÄNAD TANKE OCH KROPP

– Men jag hade tränat och tränat och tränat, berättade Renata.

– Inte bara kroppen var tränad. Jag hade gått igenom i huvudet gång på gång vad som skulle kunna hända, och hur jag skulle bete mig då.

Annons

Förutom att berätta om sin stora expedition och visa bilder och filmsekvenser därifrån, återkom Renata Chlumska till devisen ”Träna med huvudet, det är där viljan och problemen sitter. Se möjligheterna i den situation som uppstår, istället för att fastna i motgångarna.”

– Om jag kan uppnå mina drömmar så kan vem som helst göra det - med vilja och mycket träning!

SOMMAR I BÖDA

Renata har tillsammans med sin pojkvän tagit över Böda NK. Där kommer hon nästa sommar att tillhandahålla friluftspaket och utmaningar av olika slag och grupper skall kunna anlita henne som instruktör.

Det var många som hade kommit för att lyssna i Byxelkrok, en del fick vända om. Men den 7 augusti kan vem som helst höra Renata Chlumska berätta om sitt liv och sina äventyr när hon är sommarpratare i radions P1

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons