Nyheter

Centralisering av ambulansen?

Nyheter • Publicerad 21 maj 2010

MÖRBYLÅNGA

Mörbylånga Ambulans AB hade cirka 950 uppdrag förra året. I ett färskt tjänstemannaförslag vill landstinget nu minska upptagningsdistriktet med hela Färjestadsområdet.

- Och vad blir kvar då? Ottenby med omnejd, undrar landstingsrådet Henrik Yngvesson (M).

Att få en överblick över landstinget och hjälpligt förklara göranden och låtanden är ungefär lika omöjligt som att få en begriplig bild av EU:s jordbrukspolitik.

I någon undangömd att-sats i något obskyrt policydokument står det talat om (åtminstone ryktas det så) att landstinget ska vara öppet för alternativa lösningar inom vården. Ett sådant exempel är privata ambulansföretag.

Mörbylånga Ambulans AB, årets företagare 2006, är ett sådant privat företag som betjänar oss medborgare i behov av vård.

För att driva ett ambulansföretag behövs ett upptagnings-, eller som det heter på fackspråk, larmområde. Hittills har detta område i Mörbylånga kommun bestått av hela kommunen.

Men i ett färskt förslag, som uppenbarligen värkts fram mitt under landstingets upphandlingsprocedur, tog högsta beslutande tjänsteman, Erik Lexne heter han, helt sonika bort hela Färjestadsområdet för Mörbylånga Ambulans.

KONSPIRATIONSTEORI

– Och vi undrar förstås hur vi ska kunna upprätthålla kompetensen på vår verksamhet när vi fråntas det befolkningstätaste området på hela Öland, säger Johan Gustavsson, vd för ambulansföretaget.

– Man måste ha en viss variation när det gäller utryckningarna och ett visst ”tryck”.

Även landstingsrådet Henrik Yngvesson (M) tycker det här ett helt barockt förslag.

– Jag tog upp ärendet i politikerkretsar i veckan. Men då fick jag kritik av sossarna med Anders Henriksson i spetsen.

– Han tyckte att jag petade i detaljer.

Moderaterna vill nu genast ändra i larmplanen och se till att Färjestaden återigen hamnar under Ölands ”eget” ambulansområde.

Den preliminära stridsplanen för att ändra på beslutet drogs under fredagen på stationen upp i Mörbylånga där till och med en riksdagsledamot, Jan R Andersson, mött upp.

Han, alltså Jan R Andersson, tror på konspirationsteorier.

– Sossarna och deras kompisar i miljö- och västerpartiet har alltid velat centralisera allting. Och det här är ytterligare ett exempel på det.

– Nästa steg är att man tar över allting. Landstinget kommer inte att låta privata entreprenörer blanda sig ambulanstjänsten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.