Annons
Nyheter

Centern vill ha färre politiker

Nyheter • Publicerad 31 juli 2009

För en tid sedan gick ett moderat förslag (bland andra Henrik Yngvesson) om att minska på antalet politiker på pumpen i fullmäktige. Men moderaterna har fått oväntad draghjälp från centern.

I en alldeles färsk motion undertecknad av gruppledaren för Centerpartiet i Mörbylånga kommun, Annika Olsson, yrkas på en översyn av nämnder samt om ”förnyat arbetssätt och antal ledamöter.”

Annons

Dessa, för Centern helt nya tankar, har enligt motionären framsprungit ur valresultatet från folkomröstningen om Öland en kommun:

”Vi fick ett klart nej av kommuninvånarna. det är nu dags att se över vår organisation av de kommunala nämnderna och se vilka rationaliseringsvinster vi kan göra…”

Detta kan inte tolkas på mycket annat sätt än att Centern nu kan tänka sig en minskning av antalet politiker. Det blir än tydligare när Annika Olsson påpekar i sin motion att:

”Det finns kommuner som slagit ihop nämnder, har enbart utskott och olika antal ledamöter i olika nämnder och så vidare.”

Det står naturligtvis vilken ledamot som helst av fullmäktige fritt att lämna in motioner. Annika Olssons motion behöver inte vara förankrad i partiet, men det skulle förvåna om den inte var det. (Ölandsbladet har tyvärr inte nått henne för en kommentar).

Vänsterblocket är inte intresserade av en minskning av antalet politiker, vilket framgick mycket tydligt vid den senaste debatten i ämnet.

Men om nu alliansen formerar sig under fanorna så finns det alltså möjlighet till ett politiskt majoritetsbeslut om att minska på – tja, dem själva...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons