Nyheter

Centern vill ha ”dämmekrati”

Nyheter • Publicerad 15 september 2006

FÄRJESTADEN

I onsdags höll Centerpartiet presskonferens vid dämmet i Färjestaden. Denna gång var ämnet miljön – i synnerhet kring Östersjön. En ”dämmekratifråga”, skulle man kunna säga.

– Tänk om alla kommuner runt Östersjön skapade ett dämme. Det är en billig insats, säger Ingegerd Petersson, fjärdenamn på Centerns riksdagslista.

Göran Backrot, etta på kommunlistan och tvåa på landstingslistan, vill se flera dämmen i kommunen. De fungerar som kvävefällor och minskar utsläppen i Östersjön, påpekar han.

– Fiskarna har redan märkt att det blivit bättre. Dessutom är dämmet ett fint och vackert strövområde.

E85 I FÄRJESTADEN

De slog också ett slag för alternativ energi och miljöbilar. Partiet vill satsa på gröna jobb, vilket skulle ge många arbetstillfällen inte minst här på Öland, tror Ingegerd Petersson, vars vision är ett fossilbränslefritt län 2030.

Men det handlar om konsumenternas val. Centern vi vill locka snarare än att tvinga genom att ge 10 000 kronor i rabatt till alla som köper en miljöbil, som exempelvis går på etanol (vilket utvinns ur sockerbetor).

– Och sockerbetor kan vi ju odla själva, så slipper vi skicka pengarna till schejkerna, säger Göran Backrot, som lovar verka för att kommunen skall köpa etanolbilar nu när Ölands första pump med etanolbränsle (E85) troligen kommer till Färjestaden i början av nästa år.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.