Nyheter

Center-splittring om Brolinson

Nyheter • Publicerad 25 februari 2008

MÖRBYLÅNGA

Den omtalade ordföranden i socialnämnden, Claes Brolinson, som hoppade av centern, får nu stöd av delar av samma parti. Avdelningen (?) ”Centerpartister på östra sidan” stödjer Brolinson som ordförande och kräver att gruppledaren, Annika Olsson, ”bör lämna en stol.”

Under rubriken ”Ordning och reda i kommunal verksamhet” påstår en grupp som kallar sig ”Centerpartister östra sidan” att: ”Den uppkomna situationen (stöket på socialen, reds anm) beror troligtvis på några gamla kontroversiella ärenden som sopats under mattan och nu kommit upp till ytan.”Beskrivningen och följande förklaring – ”inte ovanligt vid ledningsbyte” – låter fullt rimlig. Uppenbarligen har dessa anonyma centerpartister också fullt förtroende för Claes Brolinson, som man likt Ölandsbladet gjort i en tidigare artikel, ger epitetet ”the cleaner”: ”Ge socialnämnden arbetsutskott och ledning fullt förtroende till fortsatt arbete,”kräver man.

Brevet, som är adresserat till Centerns valberedning – med kopia till kommunchef, centerns ledamot i kommunstyrelsen, Hans Sabelström, samt socialnämndens arbetsutskott – tar givetvis även upp politiska implikationer i sammanhanget. Författarna av skrivelsen hävdar att ”centerns gruppledare (Annika Olsson, reds anm) inte kan sitta på två stolar.” Man undrar även om det är partiets bästa som sätts i första rummet eller möjligen det ”egna skinnet”. Annika Olsson, som nämns vid namn, bör ”för centerns bästa lämna en stol.” Brevskrivarna hävdar också att Annika Olsson har diverse brister. Bland annat i ”förtroendet till många centerpartister”, och i sin ledningsroll.

HÖGT(?) TILL TAK

Även privata brevskrivare, alltså skribenter utan politiska förtecken, har fört av sig till socialförvaltningen för att ge sitt stöd åt Claes Brolinson. Dessutom har en så kallad klient i ett ärende som bereds och utreds av socialförvaltningen, hört av sig för att kritisera just Annika Olssons sätt att sköta sitt arbete. Problemet med dessa och framför allt centerpartisternas skrivelser är förstås att de är anonyma. Vem som helst – inklusive Brolinson själv (vilket dock är mindre troligt) kan ha författat dessa skrivelser.

Om vi förutsätter att det faktiskt är ”centerpartister från östra sidan” som författat den aktuella skrivelsen och som är relaterad här ovan tyder det på att takhöjden i Mörbylångas centerpartistiska läger inte är särskilt uppseendeväckande. Visserligen påpekade ledamoten i kommunstyrelsen, Hans Sabelström, i en skrivelse härförleden att ”vi har högt i tak inom centergruppen”, men så länge ”centerpartister på östra sidan” inte törs signera sina offentliga skrivelser med namn – tja, då kan man ju fundera över vilken måttstock man använder när man mäter takhöjder inom partiet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.