Nyheter

Cementa kan få ny ägare

Nyheter • Publicerad 21 januari 2009

Heidelberg Cement, som äger Degerhamns cementfabrik på Öland, kan komma att få ny ägare sedan mångmiljardären Adolf Merckle begått självmord genom att kasta sig framför ett tåg.

Så kan dramatiska finansiella händelser i Tyskland påverka 75 jobb och en stor fabrik på Öland, det är globalisering på ont och på gott. Det är den engelskspråkiga tidningen Internationel Herald Tribune som berättar att under de sista månaderna av sitt liv var Merckle bland de 100 rikaste i världen, i kontakt med en rad banker sedan värdet på aktierna i Heidelberg Cement sjunkit kraftigt medan de aktier som Merckle satsat på i tron att de skulle sjunka istället ökade i värde, vilket försatte hela det merckelska imperiet i gungning och särskilt Heidelberg Cement där finansmannen ägde 82 procent. En grupp på 30 banker har nu tillsammans med företagsledningen arbetat fram ett räddningspaket för hela koncernen. Bankerna kommer sannolikt att göra sig av med Heidelberg Cement när aktiemarknaden stabiliserats, vilket innebär att fabriken i Degerhamn kommer att få ny ägare.

I Degerhamn arbetar 75 personer och fabriken är södra Ölands viktigaste arbetsplats. Cementa tillverkar högkvalitativ anläggningscement för broar, kajer, vägar och tunnlar. Cementa kan producera 1 000 ton cement per dygn.

Adolf Merckle var en hårt arbetande finansman av den gamla wallenbergska sorten, försynt och omtyckt av alla, men han gjorde en spekulationsmiss, han satsade på Volkswagen och så kom finanskrisen. När Adolf Merckle insåg att hans livsverk, företag med över 100 000 anställda var på väg att rämna tog han sitt liv den 5 januari i år.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.