Cementa hotas av vite på en halv miljon kronor
DEGERHAMN
För en knapp månad sedan kom miljödomstolen på besök till Cementas anläggning i Degerhamn. Nu har också Arbetsmiljöverket funnit anledning att granska Cementa. Den sistnämnda myndigheten hotar också med ett vite på en halv miljon kronor.
Men platschefen, Torbjörn Granqvist, tar bägge dessa myndigheters granskning med viss ro. Båda dessa myndigheter har riktat in sig på produktionsprocessen i sig. Det vill säga om den är förenlig enligt modern miljölagstiftning. Miljödomstolens dom är beräknad att levereras i mitten av juni. Trots att det dröjer några veckor innan dom faller, blir det ändå inte särskilt många sömnlösa nätter för platschefen, Torbjörn Granqvist, för den sakens skull.
– Vi klarar den här granskningen, påpekade han också för Ölandsbladet när han tog emot delegation på delegation från hela Miljösverige.
Några sömnlösa nätter på grund av Arbetsmiljöverket och dess hot om ett vite på en halv miljon kronor, blir det inte heller.
– Det är deras, alltså Arbetsmiljöverkets, sätt att kommunicera.
EXPLOSIONSRISK
Men vad rör sig då det hela om? Varför börjar plötsligt verket att mullra över Cementa och dess produktion?
– I samband med vår planerade investering (på 40 miljoner kronor, reds anm) bygger vi om vårt kolverk. Vi har tillskrivit myndigheterna om våra planer och nu sätter de tryck på oss.
Det låter kanske inte alltför glasklart. Men vad det hela går ut på är att Cementa har begärt ett avsteg från bestämmelserna som berör zonklassning vid arbete i explosionsfarlig miljö. Det sistnämnda gäller givetvis kolanvändningen i företagets produktionsprocess. Zonklassning i explosionsfarliga områden innebär att arbetsplatsen uppdelas i olika zoner efter hur ofta explosiv atmosfär uppstår och hur länge denna varar. Det ska dessutom finnas en behörig person med särskilt ansvar som ska övervaka denna klassning och utdela arbetstillstånd i zonerna. Cementaledningen ansåg att man inte behövde krångla till anläggningen med ytterligare ”hängslen och livremmar”, men den synpunkten delade inte Arbetsmiljöverket som avslog Cementas begäran om dispens.
VÄNTAR BREV
På Cementa fogade man sig i verkets påpekanden och planerade nyinvesteringen efter dessa nya regler. Eller som Torbjörn Granqvist med lätt ironi och ett visst eftertryck hävdar:
– Vi är medvetna om vad vi ska göra.
Vad man från Cementas sida däremot missade var att man skulle yttra sig över Arbetsmiljöverkets krav. Enkelt uttryckt glömde man att skicka i väg ett brev till verket med ett innehåll i stil med: ”OK, vi fattar att vi måste göra det här, så då gör vi väl det då.”
– Och det är det som Arbetsmiljöverket har påpekat.
Men tycker inte du att det hade räckt med ett lätt påpekande om att ”vi väntar på svar” i stället för att dra till med hot om böter på 500 000?
– Nja, som jag redan påpekat, så är det är deras sätt att kommunicera. Vi vet vad vi ska göra och vi har ändå fram till årsskiftet på oss att klara av det hela också.
UTSLÄPP
I sammanhanget kan vi förstås inte låta bli att ta upp den klimathysteriska frågan om växthusgaser. Cementas bidrag till att polarisarna smälter, Öland och andra låglänta områden dränks i sju meter höga flodvågor och att öknarna brer ut sig över halva Europa, är just kolanvändningen.
– Det finns två aspekter av kolanvändning i vår produktion. Dels drivs koldioxid ut ur kalkstenen vid vår cementtillverkning, dels eldar vi med kol som bränsle.
Proportionerna är ungefär 60 - 40. Det vill säga kalkstenen i sig bidrar med större koldioxidutsläpp än själva bränslet.
– Men vi har fått våra utsläppsrätter, precis som andra företag som släpper ut växthusgaser. Vår strävan är dock att försöka minska utsläppen med 15 procent inom överskådlig tid. Och det gäller främst på bränslesidan.
Alla nya krav hindrar dock inte bolagets utveckling, försäkrar Torbjörn Granqvist som också påpekar ett väsentligt faktum:
– Det bli koldioxidutsläpp vid cementtillverkning, det ligger liksom i sakens natur, men skulle konsumenterna säga nej till cement så blev det förstås inga utsläpp från den branschen.
En kraftig poäng – kan man tänka sig ett samhälle utan cement och betong? Ganska svårt, eller hur? Så det gäller att sträva på med koldioxidfällor.
Ni ska inte börja plantera träd eller så?
– Inte för ögonblicket i varje fall.