Nyheter

Capellastyrelsen avgår omedelbart

Nyheter • Publicerad 23 juli 2010

VICKLEBY

Capellagårdens styrelse avgår med omedelbar verkan, då de inte längre ser någon möjlighet att komma överens med rektor Agneta Bolin-Bjerkman om skolans ekonomi.

– Vi har inte längre något förtroende för henne, och hon har inget förtroende för oss. Det skulle bli konstigt att fortsätta, säger styrelsens ordförande Henriette Koblanck.

INTE VIDTAGIT ÅTGÄRDER

Den dåliga ekonomin har förföljt Capellagårdens verksamhet under flera år. När verksamhetsåret 2009 sammanställdes, fanns ett underskott på 600 000 kronor.

– Och den summan är friserad, eftersom vi sålt skola och hus i Vickleby. Egentligen låg vi minus en miljon kronor, säger Henriette Koblanck.

Styrelsen har under åren lagt en budget som Agneta Bolin-Bjerkman skulle följa.

– Men hon har inte vidtagit de åtgärder för ekonomin som styrelsen har ålagt henne. Bland annat har fler personer anställts än vad budgeten tillåtit under rektorns tid på Capellagården.

TAR INTE STRID

En extern utredning har hjälpt styrelsen att komma tillrätta med de ekonomiska problemen. Därefter presenterade styrelsen ett förslag till omorganisering, som bland annat innebar att låta Agneta Bolin-Bjerkman avgå som rektor men behålla sin tjänstgöringsgrad och lön.

– Då kallade hon in facket, och via sitt ombud sade hon att förslaget inte godtogs. Hon ville antingen sitta kvar som rektor, eller sluta och få en ersättning på mellan 2,6 till fyra miljoner kronor. Det är väldigt mycket pengar just nu.

Styrelsen bedömer nu att det skulle kosta onödigt mycket pengar att ta strid om de ställda kraven, och väljer istället att avgå.

– Jag och mina kollegor tycker att det är ett misslyckande. Med lite nedskärningar och förändring inom personalen hade vi kunnat ha budgeten i balans om ett år. Det är väldigt tråkigt att vi inte får föra det här till mål, säger Henriette Koblanck.

TVÅ SIDOR

Rektorn Agneta Bolin Bjerkman berättar för Ölandsbladet att hon är överrumplad av styrelsens beslut att avgå. Men hon vill inte gå in på kritiken om hur hon skött ekonomin.

– Den kritiken har delgetts mig via media nu. Men jag vill inte hemfalla till styrelsens modell att gå ut i media. Som du förstår finns det alltid två sidor av saken, men jag kan inte berätta allt nu eftersom det pågår en arbetsrättslig process.

Hon håller dock med om att skolan har dålig ekonomi.

– Det är ingen hemlighet. Det stora problemet är att vi får bidrag för att bedriva undervisning, vilket är vårat huvuduppdrag. Men sedan har vi 30 byggnader med stora kostnader som vi inte orkar dra runt utan bidrag.

Capellagården kommer nu att lämna in en framställan om interimstyrelse till länsstyrelsen i Östergötland, som har det yttersta ansvaret för stiftelser.

När en ny styrelse blir aktuell kan hon inte svara på i nuläget.

– Jag spekulerar inte i det. Nu behöver vi arbetsro för att jobba fram det här.

MALIN EDEBORG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.