Nyheter

C backar: Småskolorna kvar – men med halverad verksamhet

Nyheter • Publicerad 17 januari 2008

BORGHOLM

Center-styret i Borgholm backar i skolfrågan och blåser nytt liv i det landsbygdsförslag utbildningsnämnden ratade förra sommaren.

– Det förslaget stod jag för då och det står jag för idag, säger utbildningsnämndens ordförande Sven-Göthe Lidheim.

Enligt många oberoende rapporter och säker statistik brottas skolverksamheten i Borgholm med flera stora problem: förhållandevis dyr verksamhet med ifrågasatt kvalitet samt kraftigt vikande elevunderlag. Dagens och framtidens kostym är för stor och att något måste göras tycks samtliga partier vara eniga om.

Efter en tid av tal om långgående konsekvenser och stängning av i princip samtliga landsbygdsskolor lanserar centern nu sitt skolförslag, i stort en kopia av det landsbygdsförslag utbildningsnämnden sa nej till i juni 2007. För småskolorna, inklusive omdiskuterade Runsten, innebär förslaget halverad eller förändrad verksamhet från 2009 med bussning av mellanstadiebarnen till större enheter, som Åkerbo, Köping och Rälla.

CENTERNS FÖRSLAG

I detalj formeras den framtida småskole-organisationen av centern på följande sätt:

* Böda skola – fritids, förskola, förskoleklass, grundskola 1-2 (redan genomfört).

* Södviks skola – fritids, förskola, förskoleklass, grundskola 1-2.

* Gärdslösa skola – fritids, förskola, förskoleklass, grundskola 1-2 (i dag 4 - 6).

* Runstens skola – fritids, förskola, förskoleklass, grundskola 1-2.

* Bredsättra skola – stängs.

– Efter vårt gruppmöte i veckan, ett mycket välbesökt sådant med ett 50-tal deltagare, har partiet ställt sig bakom detta förslag och där är vi i processen i dag. Mötet var inte enigt, de direkt berörda argumenterade för att ha kvar verksamheten som den är idag och det är fullt naturligt, så fungerar det, berättar Sven-Göthe Lidheim och motiverar den nya hållningen med ändrade ekonomiska förutsättningar. Stora sparkrav från kommunledningen ska ha reducerats.

– Från de signaler nämnden fick då, när vi sa nej till ”landsbygdsförslaget”, är det nu andra signaler från kommunledningen. Det är min bedömning, så har jag uppfattat det.

”FLERA FÖRDELAR”

Det skolförslag centern lanserar för mangling av utbildningsnämnden och troligen även fullmäktige har enligt Lidheim flera fördelar.

– Genomfört fullt ut får skolorganisationen en tydlig verksamhetslinje med liknande verksamhetsorganisation på de här enheterna vilket kommer att underlätta på många sätt. Vårt förslag, som nu lämnas till förvaltningen och nämndens arbetsutskott, är ett förslag utifrån elevutvecklingen med centerprofil och med möjligheten att behålla närskoleverksamhet för de små.

För de något större eleverna väntar bussning och framtida ”sexor” från det södra skolområdet kan komma att gå på Slottsskolan under det sista mellanstadieåret.

– Centerns inriktningsbeslut är att sexorna övergår till Slottsskolan när organisationen så medger, frågetecken i sammanhanget är eventuell friskola och renovering av Slottsskolan.

Hur stor är besparingen i ert förslag?

– Jag vill inte kommentera det i nuläget. Centern har tittat på den saken och nu ska förvaltningen titta på det. Samtidigt är processen angående alternativet att satsa på en av skolorna på östra sidan inte färdig, var det slutar i vet vi inte, svarar Sven-Göthe Lidheim.

Sven-Göthe Lidheim hoppas på stor borgerlig uppslutning kring center-förslaget.

– Det hoppas jag, men det är inte förankrat. Ett borgerligt gruppmöte är inplanerat längre fram och då får vi möjligheten att resonera med de andra partierna. Generellt har frågan mognat och det finns i dag större förståelse än tidigare för förändrad organisation med motiven högre måluppfyllelse, bättre ekonomi och anpassning till minskat elevunderlag. Min bedömning är att stödet för att genomföra det vi presenterade för drygt ett år sedan har ökat.

Sven-Göthe Lidheim plussar även för debatten, där tongångarna stundtals varit hätska.

– En bred och bra dialog som fortsätter.

På bordet i skolfrågan finns två förslag – centerns samt socialdemokraternas, båda snarlika i utformning. Nämndbeslut väntas nästa månad och i maj är framtidens skolorganisation en fråga för den 48 man stora fulllmäktigeförsamlingen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.