Nyheter

Byggrusch i Torslunda

Nyheter • Publicerad 31 maj 2010

TORSLUNDA

Expansionen av Mörbylångas norra kommundel ser inte ut att ha avstannat. Tvärtom, men nu läggs fokus öster om Färjestaden i Torslundaområdet där ett hundratal tomter planeras.

För cirka 1,5 år sedan, i februari 2009, beslutade Mörbylånga kommunstyrelse att ge miljö- och byggnadsnämnde i uppdrag att upprätta ett planprogram för en stor kommunägd markbit öster om Torslunda skola.

Det kommunala maskineriet mal nu inte på med blixtens hastighet, men nu har i alla fall programmet presenterats som en så kallad samrådshandling.

Planområdet sträcker sig långt utöver den kommunägda marken och inkorporerar även kyrkans och privatägda markområden. Den aktuella arealen är alltså relativt stor, drygt 13 hektar, och de cirka 80 - 100 tomterna föreslås också bli ovanligt stora för att vara villatomter. I planprogrammet talas det om tomter från 1 200 till hela 3 000 kvadratmeter.

VACKERT

Planen föreslår, som redan antytts här ovan, en utvidgning av Torslunda samhälle österut. Planförfattarna påkar för övrigt att just detta område är ”attraktivt för inflyttning på grund av de vackra omgivningarna och närheten till Färjestaden och brofästet.”

Och just för att inte förstöra dessa ”vackra omgivningar” föreslås glesare bebyggelse och stora naturområden insprängda mellan villakvarteren.

SPORTHALL

Vad kan då en expansion i Torslundaområdet få för omedelbara konsekvenser?

Den här gången har beslutsfattare och planförfattare kommit till insikt om att exploatering av nya bostadsområden med viss automatik innebär att det även flyttar in barnfamiljer. Följaktligen påpekas det i planprogrammet att: ”den befintliga skolverksamheten (det gäller alltså Torslunda skola, red.) tillskapas utrymme för att kunna expandera och uppföra en gymnastiksal.”

Det är inte alltför länge sedan som Torslundaskolan blev rikskänd som en av de snuskigaste skolorna i landet, då man inte ens hade duschar...

Men nu snackas det alltså om en gympasal – sakkunniga bedömare påpekar dock att det vore bättre att bygga en fullskalig sporthall.

HÖSTEN 2011

Det nu inte första gången som området varit föremål för exploateringsintresse. För 20 år sedan drogs de första planerna drogs upp. Men dessa planer försvann så småningom i något svart hål – till stor del beroende på att ett inblandad byggfirma kursade.

Men nu är det nu – och vad händer härnäst.

– Programmet ska ut på samråd. Så alla berörda har tid på sig till den 21 juni att tycka till om planerna, förklarar miljö- och byggchef Mats Lindahl.

– När väl det är avklarat så blir det detaljplanläggning. Och då finns det två vägar att gå: antingen detaljplanlägger kommunen, eller så gör eventuell exploatör det.

Hittills har Mörbylånga kommun oftast låtit exploatörer detaljplanlägga olika områden i kommunen. Något som fått till följd att bebyggelsen blivit ganska enahanda. Byggfirmorna vill givetvis bygga sina egna hus...

– Men det har hänt att kommunen gjort en egen planläggning. Kaptensgatan i Färjestaden är ett exempel.

– Och då finns chansen till mer varierad bebyggelse.

• Något som du föredrar?

– En likartad struktur på kåkar kan bli lite tråkig.

Men vare sig det blir kommunen som detaljplanerar eller någon ”utsocknes” exploatör:

• När kommer spaden i jorden?

– Någon gång på höstkanten 2011 om allt går vägen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.