Annons
Nyheter

Byggplaner väcker protester

Nyheter • Publicerad 23 februari 2007

ISPE UDDE

Det verkar som om storkapitalisterna stöter på patrull när det gäller att förverkliga sina byggplaner på Öland. Björn Sundeby har det inte lätt i Färjestaden och nu formeras motståndet vid Ispe udde där Ronny Nilsson – Ericsson, Flextronics med mera, med mera – försöker planera ett 16 hektar stort strandområde för ”två -tre hus för sommarboenden” till honom själv och hans vuxna barn.

Annons

För några veckor sedan lämnade affärsmannen Ronny Nilsson (som bland annat ska hjälpa Kalmar FF med en arena och staden med sin Kinasatsning) in en förfrågan om en fastighetsaffär på Öland till länsstyrelsen i Kalmar. Ärendet gällde en avstyckad markbit på modesta 16 hektar (160 000 kvadratmeter), strax söder om Ispe udde, där Ronny Nilsson ”planerar att bygga 2–3 hus för sommarboende för mig och mina två vuxna barns familjer.”

De hus som Ronny Nilsson tänkt sig att strössla ut på denna gigantiska tomtbit utlovades att inte störa ”landskapsbildsskyddet”. Men, som den driftige affärsmannen också påpekade med visst eftertryck: ”För stora begränsningar vill vi naturligtvis ej ha eftersom projektet kommer att bli mycket kostsamt.” Vid det senaste månadsskiftet kom också en ansökan om dispens från strandskyddet in till Mörbylånga kommuns miljö- och byggnadsförvaltning.

TILL STORMS

Markområdet har tidigare varit uppe till behandling. Redan för 25 år sedan avslog länsstyrelsen planer på en stugby som dåvarande K-Konsult projekterat.

Den nuvarande fastighetsägaren (Ronny Nilsson är ännu inte lagfaren ägare till fastigheten) försökte 1992 att bygga en villa i strandområdet, men fick avslag. Och nu försöker alltså Ronny Nilsson göra om samma sak fast i mer grandios skala.

En skara på nära 20 fastighetsägare i området har dock formerat sina styrkor och i en 16-sidig skrivelse, ställd till såväl länsstyrelse som Mörbylånga kommun, gått till storms mot Ronny Nilssons planer. Med ett avstamp någon gång på 1700-talet dras hela områdets flora, fauna, historik och allmänna betydelse för skogs- och lantbruk igenom från A till Ö.

INTRESSEKONFLIKT

En intressant aspekt som motståndarna mot de nilssonska planerna tar upp och som förmodligen kommer att bli än mer accentuerat framöver, är intressekonflikten mellan det öländska lantbruket och byggplaner – särskilt strandnära sådana. Det finns bara ett visst antal betesängar, även strandnära sådana, på den begränsade yta som utgörs av ön. Frågan som inställer sig då är: vilket är viktigast? Bevarandet av lantbrukets expansionsmöjligheter, eller byggande av tjusig villa -eller sommarbebyggelse längs de öländska stränderna?

Även pengar har i sammanhanget en viss betydelse. Enligt ”protestanterna” är marknadsvärdet för de 16 hektaren cirka 650 000- 750 000 kronor – om man värderar marken som skogs- och betesmark. Men när en intressent bjuder två miljoner kronor (enligt skrivelsen) blir det förstås svårt för säljaren att i stället välja en lantbrukare med expansionsplaner på det agrara området.

Mörbylånga miljö- och byggnadsnämnd kommer att behandla ärendet den 21:e mars. Då blir det tal om att ett så kallat förhandsbesked. Men nämndens eventuella behandling av ärendet förutsätter att länsstyrelsen innan dess går med på att häva strandskyddet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons