Nyheter

Byggmassor dumpas vid badplats

Nyheter • Publicerad 6 januari 2006

Barnens badplats går inte att känna igen.Var tionde minut rullar stora maskiner in för att tömma jordmassor och annan bråte vid Runsbäcks kommunala badplats.Eller i vart fall det som en gång var Runsbäcks badplats.

– Det är ju inte klokt, dundrar en av Runsbäcksborna när han ser ännu en av de stora maskinerna på väg ner mot badplatsen. Eller, ja, den före detta badplatsen...

– Det här ska polisanmälas, säger han.

Det handlar om massor som schaktas från byggarbetsplatser i Färjestaden till Runsbäck. Dels kommer massorna från byggnationerna i hamnområdet, men också från äldreboendet på gamla Äppeltomten.

En översyn av badplatsen ger snabbt vid handen att det inte bara är jord i schaktmassorna.

Här och var sticker det upp armeringsjärn mellan stora betongklumpar.

Kent Ingvarsson, ledamot av kommunstyrelsen i Mörbylånga kommun, bor själv precis badplatsen. Också han oroas.

– Det ser inte bra ut, säger han eftertänksamt när han tittar ut över dumpningsplatsen.

– Frågan är om man ska dumpa mitt i ett nytt bostadsområde, det är jag ju väldigt tveksam till. Definitivt så hör ju inte byggmassor med betongfundament och armeringsjärn hemma på ett sådant ställe, tycker Kent Ingvarsson, som kommer att ta upp frågan på gruppmöte redan på måndag.

I veckan ryckte också Mörbylångas miljö- och byggnadsinspektörer ut för att studera området. Under trettonhelgen gick det emellertid inte att få några rapporter från inspektörernas undersökningar.

De Runsbäcksbor som varit i kontakt med Ölandsbladet kommer inte att ge sig. På onsdag ska Runsbäcks vägsamfällighetsförening ha ett möte med Mörbylånga kommun med anledning av den uppkomna situationen.

Förutom att badplatsen nu ser ut som den gör handlar det också om vägen genom Runsbäck ned till badplatsen, vilken ägs gemensamt av vägsamfälligheten.

– Här lägger varje husägare 600 kronor per år på vägen, då vill vi inte att den ska förstöras av stora maskiner som kör skytteltrafik.

Ove Karlesand (m), ordförande i Mörbylångas tekniska nämnd, har svårt att förstå upprördheten från Runsbäcksborna över deras förstörda badplats.

– Det är ändå ingen som badar där.

För 15 år sedan fylldes det dåvarande vassområdet i Runsbäck igen av massor från vatten- och avloppsarbeten i omgivningarna.

– Vi kostade på 100 000 kronor då för att göra i ordning en badplats och sedan var det ändå ingen som nyttjade den, säger Ove Karlesand besviket.

Enligt Ove Karlesand så är tanken att de nya schaktmassorna ska fylla ut ett nytt område med vass, från nuvarande badplatsen och norrut. Schaktmassorna ska bestå av jord och lera.

När det gäller eventuella tillstånd för dumpning av de här typen av massor hänvisar nämndeordföranden till tjänstemännen på Mörbylånga kommun.

Fram till onsdagens möte med Runsbäcks vägsamfällighet skall alla frågetecken vara uträtade.

En sak kan i varje fall slås fast redan nu:

– Vägen kommer att återställas i det skick den var, säger Ove Karlesand.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.