Annons
Nyheter

Butiksanställd stal inför kameran - ägaren åtalad

Nyheter • Publicerad 8 mars 2006

BORGHOLM

Under flera år försvann pengar från kassan och misstankar riktades mot en av de anställda i borgholmsbutiken. Kassan kamera–övervakades i smyg med bingo för butikens ägare, på videobanden sågs den misstänkte ta pengar.Nu åtalas – butiksägaren.

Annons

Butiksägaren gick till polisen med såväl videoband som misstankar och utredning påbörjades där den anställde förnekade brott, det graverande innehållet i videobanden till trots.

Efter att ha fångat kassa-svinnet på band gav butiksägaren den anställde chansen att göra upp i godo utan inblandning av polisen.

Den anställde vägrade.

Tvärtom och med fackets goda minne motanmälde han arbetsgivaren.

Såväl Handelsanställdas förbund som den anställde hade upptäckt att butiksägaren saknade tillstånd för den gömda kameran i taket.

Rent rättsligt: brott mot lagen om allmän kameraövervakning.

ej ringa

Kammaråklagare Gunilla Öhlin slår ner på fyra saker i åtalet mot borgholmsföretagaren: tillstånd av länsstyrelsen saknades, icke fullgjord anmälningsplikt, ingen skriftlig överenskommelse med skyddsombud eller berört fack, samt underlåtit att informera besökare och anställda om att övervakningskamera satts upp.

”Brottet är ej att bedöma såsom ringa”, skriver Gunilla Öhlin i åtalet.

prioriterat

Annons

Kriminalinspektör Stefan Samuelsson leder polisens utredningsarbete mot den anställde.

– Misstankarna mot honom gäller bland annat stöld, men det kan också bli bedrägeri och trolöshet mot huvudman, säger Stefan Samuelsson.

Vad Ölandsbladet erfar ska den anställde ha levererat butiksvaror hem till kund för att ta betalning ”vid dörr” – pengar butiksägaren sedan aldrig såg till.

– Jag vill inte gå in på detaljer i utredningen, kommenterar Stefan Samuelsson och lämnar samma svar på frågan hur stora belopp det handlar om.

– Däremot kan jag berätta att ärendet är högprioriterat, får vi bara åklagardirektiv ska detta gå snabbt och klart innan sommaren.

Stefan Samuelsson vill heller inte kommentera vad som syns på de inspelade banden.

– Nej, men banden har betydelse för utredningen.

fel ordning

De parallella fallen har två olika åklagare.

– De hänger ihop, men har två olika åklagare vilket händer ibland. Men jag kan hålla med om att åtalen kommer i fel ordning, men det beror på att det ena fallet är mer invecklat än det andra.

Annons

Enligt åtalet mot butiksägaren fanns övervakningskameran på plats under perioden 15 maj – 15 juni 2004.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons