Nyheter

Butiksägare överklagar kamera-dom

Nyheter • Publicerad 26 maj 2006

BORGHOLM

Friad på två av tre punkter, men ändå dryga böter.– Jag ska överklaga, säger den butiksägare i Borgholm som kameraövervakade butiken när han misstänkte en anställd för stöld - för att själv bli åtalad och även fälld.

Butiksägaren anser sig orättvist behandlad.

– Jag känner mig taskigt behandlad av rättsmaskineriet och de som har insyn i ärendet håller med mig.

motanklagelser

Den anställde butiksägaren spanade på misstänks för stölder för stora belopp och polisutredning pågår.

I bevismaterialet mot mannen finns filmupptagningar från den videokamera butiksägaren placerat i taket ovanför kassan. På en av filmerna syns den misstänkte ta emot pengar från kunder, men pengarna läggs aldrig in i kassan.

Den anställde tros även ha levererat varor hem till kunder för betalning vid dörr. Även dessa pengar ska ha hamnat i egen ficka.

Ställd inför filmbeviset och misstankarna förnekade mannen allt och anklagade tvärtom butiksägaren för smutskastning och psykisk mobbning.

Facket kopplades in och det uppdagades att butiksägaren saknade tillstånd för övervakningskameran varvid han polisanmäldes och även åtalades.

I domen konstaterar Kalmar Tingsrätt att butiksägaren gjort sig skyldig till brott mot lagen om allmän kameraövervakning och den avgörande detaljen är att kameran även spelade in ljud.

överklaga

– Jag frias helt på de punkter jag möjligen trodde att jag skulle fällas för. Jag frias från inte ha informerat facket, jag frias från att inte ha satt upp skyltar i butiken om kameraövervakning – däremot fälls jag för att kameran även spelade in ljud, säger den bötfällde butiksägaren till Ölandsbladet.

– Ljudet var av dålig kvalitet och bortredigerades. Min avsikt var inte att göra ljudupptagning, då hade jag satt dit en mikrofon.

– Så jag är dömd på helt felaktiga grunder, uppsåtet var att spela in bild. Jag är oskyldig och ska överklaga.

dyra böter

För denna bortredigerade ljudupptagning tvingas butiksägaren betala dyrt.

Dagsböterna uppgår till totalt 7 800 kronor, brottsofferfonden ska ha 500 kronor och advokatkostnaden på cirka 4 700 kronor är även den en kostnad han döms att betala.

– Där kan man undra om böterna står i proportion till brottet. Om jag gått ut och slagit någon på käften, hade jag fått böta lika mycket då? Det känns absurt på något sätt.

Polisutredningen mot den tidigare anställde handhas av polisens eko-rotel i Kalmar.

– Den går trögt och har hållit på i två år. Nu ska en ny åklagare sätta sig in i ärendet och i höst någon gång ska utredningen vara klar. Men i mitt ärende gick det fort...

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.