Annons
Nyheter

Budgetlarm stoppar övertid

Nyheter • Publicerad 25 september 2007

BORGHOLM

Borgholms kommun drar i den finansiella nödbromsen. För första gången på flera år riskerar ekonomin att gå med underskott.

Annons

– Samtliga verksamheter är ålagda att hålla hårt i pengarna under resterande delen av 2007, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (c).

Likt många andra kommuner brottas Borgholm med den svåra ekvationen: allt större behov inom omsorgen/allt för lite pengar att fördela. Två nära exempel är Kalmar och Mörbylånga där verksamhet och ekonomi går i otakt. I Borgholm säger den senaste prognosen att socialnämnden behöver 7,4 miljoner kronor mer än budgeterat, siffror vars innebörd får kommunledningen att agera över hela linjen. Ingen verksamhet undgår det ekonomiska påbudet från högsta ort.

– Det är övertidsstopp och det gäller såväl som enkel och kvalificerad övertid. Mest ökar den kvalificerade övertiden. Men stoppet får inte medföra att kommunen bryter mot lagar och förordningar, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson och förklarar att kommunledningen med oro följer det ökade övertidsuttaget.

– Inom alla förvaltningar ökar övertiden, det finns inom socialen, utbildningen och Borgholm Energi. Även om vi inte ska behövas syssla med sådant kommer kommunledningen att noga följa upp övertiden där vi kommer att få kvartalsredovisningar.

MÅSTE HA ETT BOKSLUT I BALANS

Varför övertiden ökat har Lisbeth Lennartsson inget bra svar på.

– Men jag vet att övertid inte är lösningen, varje övertidstimme är dubbla löner.

Det talas även om ekonomisk sparsamhet.

– Inget uttalat sparbeting, men väl en anmodan till alla verksamheter att hålla hårt i pengarna under resterade delen av 2007.

Om socialnämndens underskott stannar vid 7,4 miljoner kronor gör kommunen förmodligen och ändock ett lite plus, men marginalen till det förhatliga underskottet är felräkningspengar.

– Det känns inte bra, vi måste ha bokslutet i balans, kommenterar Lisbeth Lennartsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons