Annons
Nyheter

Budgetdebatt om skolnedläggning

Nyheter • Publicerad 3 december 2009

BORGHOLM

Budgetdebatten 2010 kom mest att handla om budgetbekymmer 2011 och fortsättningen av strukturplanen: ska skolorna i Gärdslösa och Runsten läggas ner eller inte?

Annons

– Jag vill se en tvärpolitisk diskussion där vi diskuterar vad vi vill med Borgholm, vad vill vi satsa på? Vill vi satsa på skolan, ja, då är det inte skolan vi ska klämma åt, funderade förra kommunalrådet Lillebill Grähs (C).

Det stora flertalet av fullmäktigeledamöterna i Borgholm, om inte alla, är eniga om att strukturplanen, detta chefstjänstemannaförslag från förra året, gjort stor nytta. Enbart under 2010 förbättrar åtgärderna i strukturplanen kommunens ekonomi med 17 miljoner kronor.

Avdelningen hårdsmält kommer först 2011. Enligt förslaget året då skolorna i Runsten och Gärdslösa ska läggas ner.

Och som Ölandsbladet berättat tidigare, en fråga politiker med överlevnadsambitioner inte vill ta i under valårstider. Därav kommunstyrelsens försiktiga och modifierade att-sats: ”att i nivå med kommunens strukturplan för åren 2011 och 2012 arbeta vidare med kostnadseffektiviseringar motsvarande 9,3 miljoner kronor 2011 och ytterligare 6,5 miljoner kronor 2012”.

Borta är talet om stängda landsbygdsskolor.

Något utbildningsnämndens ordförande Christina Ateva påminde församlingen om.

– Jag vill lyfta ett problem, det finns en otydlighet i att-satsen, det går inte att utlösa om strukturplanen gäller inte. För oss i utbildningsnämnden är det av avgörande betydelse att få klara besked om vad som gäller och det helst redan efter årsskiftet, förklarade Ateva utan att få det önskade klara beskedet.

Däremot hördes många ord om vikten av att nå sparkraven i planen. Ett exempel:

– Det är viktigt att vi håller i här, strukturplanen måste fortsätta, sade moderaternas ordförande Eddie Forsman.

Det förra kommunalrådet Lillebill Grähs påpekade att förslagen i strukturplanen inte är förhandlade politiskt.

Annons

Politiska överväganden och strategiska beslut måste till, ansåg hon och slog ett slag för tvärpolitiska diskussioner under våren.

– Där vi diskuterar vad vi vill med Borgholm, vad vill vi satsa på? Vill vi satsa på skolan, ja, då är det inte skolan vi ska klämma åt.

Hennes tanke fick omedelbart stöd av Maria Lindmark (MP).

– Vi har konstaterat att vi behöver spara pengar, men inte hur. Det är oerhört viktigt att vi ser till att få bättre underlag, så vi har ett annat val att göra (än att lägga ner småskolorna). Att jobba i tvärpolitiska grupper är en jättebra idé.

Debatten runt strukturplanen ändade i en redaktionell ändring. På Anders Marells förslag fick den omdiskuterade att-satsen nummer tolv en ny och kortare skepnad: ”att arbeta vidare med kostnadseffektiviseringar motsvarande 9,3 miljoner kronor 2011 och ytterligare 6,5 miljoner kronor 2012”.

– Det finns oro för 2011, konstaterade kommunalrådet Lisbeth Lennartsson efteråt.

– Många efterfrågar alternativ till besparingarna, med dit har vi i budgetberedningen inte hunnit, vi har haft fullt schå med 2010. Samtidigt börjar det komma positiva tecken, det ska inte behöva bli lika besvärligt som många befarar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons