Annons
Nyheter

Budget 2008 spricker direkt?

Nyheter • Publicerad 2 oktober 2007

BORGHOLM

Budget 2008 spricker direkt?

Annons

– Det är kanske en inte alltför vågad gissning att någon förvaltning kommer att begära utökning av ram, säger Evert Kvarneke, ekonomichef i Borgholm, inför stundande budgetavstämning.

I år prövar Borgholm något nytt när det gäller att förutse framtida ekonomiska behov, på förslag från ekonomichefen Evert Kvarneke förändrades budgetarbetet och i linje med dessa nya riktlinjer klubbades budget 2008 igenom redan i juni månad – för avstämning inom kort.

– Det är dags för budgetavstämning där nämnderna rapporterar in hur de klarar sig i förhållande till lagd ram. Jag pratar inte om något stort dokument utan en rapport på en A4-sida, förklarar den till Folkets Hus utlokaliserade ekonomichefen.

SNÅLT TILLTAGET

Med tanke på socialnämndens återkommande och frekventa bekymmer med för snålt tilltagna budgetramar lär ingen höja på ögonbrynen om rapporten från nämndsordförande Asta Ivarsson med politikerkollegor innehåller krav om mer pengar.

– Det får vi ju se, man vet inte...det är kanske en inte alltför vågad gissning att någon nämnd kommer att begära utökning av ram. Och i så fall socialnämnden. Vad som händer då, om någon nämnd begär mer pengar, vet jag inte. Det är en öppen fråga eftersom processen är ny, säger Evert Kvarneke.

Nämndernas avstämningar ska finns på kommunstyrelsens bord den 6 november efter en första mangling av kommunstyrelsens arbetsutskott. Socialnämndens akuta finansiella kris lär då även vara ett framtida bekymmer.

MÅNGMILJONMINUS

– Deras ram för 2008 utökades med fyra miljoner jämfört med 2007, men i socialnämndens fall är utökningar ofta för små och ett år för sent, medger Evert Kvarneke, väl medveten om att socialnämnden i år riskerar att gå med drygt sju miljoner kronor i underskott.

– Än har vi inte hittat rätt budgetnivå för socialnämnden.

Annons

Den stora frågan i budgetdiskussionen tycks vara varför kostnaderna skenar på den sociala sidan.

– Vi vet inte riktigt vad som händer, vad är det som sker när underskottet från den ena dagen till den andra växer från fyra miljoner till 7,4? Har vårdtyngden verkligen blivit så mycket större eller finns det andra orsaker?

Ett svar finns i socialnämndens sammanträdesprotokoll från den 19 september där ökat omsorgsbehov inom ordinärt boende, nyplaceringar inom IFO och ännu icke helt genomförda besparingar pekas ut som huvudfaktorerna bakom underskottet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons