Nyheter

Brottsdrabbad butiksägare har tröttnat på vårt ”rättssamhälle”

Nyheter • Publicerad 25 februari 2008

BORGHOLM

Butiksägaren Leif Ehnemark har de senaste åren blivit utsatt för en rad brottsliga gärningar. Totalt har han under tre och ett halvt år stött bekantskap med 6-7 olika åklagare. Och då gäller det ändå bara det senaste brottet.

Den ende som egentligen fått ett tyngre straff är Leif Ehnemark själv. Detta för olaga kameraövervakning när han fångade en tjuv på bild.

– Jag har fullständigt tappat förtroendet för rättssamhället. I mitt nästa liv ska jag bli tjuv i Sverige, för där kan man göra sig en god förtjänst utan att behöva vara rädd för att åka dit, säger Leif Ehnemark.

”DET ÄR HÅRRESANDE”

I onsdags fick Leif Ehnemark som är kunglig hovleverantör i fotobranschen ett nytt trist besked från hovrätten i Jönköping. En tidigare anställd i fotobutiken som tidigare dömts för stöld i tingsrätten, fick nu sänkt straff av hovrätten. Och slapp betala skadestånd till Leif Ehnemark. Domen avseende stöld kvarstod dock.

– Hovrätten avvisade tyvärr ett glasklart bevis, säger Leif Ehnemark.

Inte ens det filmade beloppet tilldömdes E-foto som skadestånd. Möjligtvis skulle målet kunnat få en annan utgång om det inte tagit tre och ett halvt år innan ärendet till sist avgjordes i rätten? Hade utredningen skötts effektivare i början hade fler tillgrep bevisats, hävdar i alla fall Leif Ehnemark Två bevis, ett telefonkort och en databas, blev för gamla och kunde inte användas i rätten.

– Men det gick fort som fan att döma mig för olovlig ljudupptagning på filmen som visade stölderna till 17 000 kronor i böter. När man ställer brotten i relation till varandra...alltså, det är hårresande, säger Leif Ehnemark.

KÄNNER SIG KRÄNKT

För några år sedan kördes en tidig morgon en bil in i fotobutikens entré. Tjuvarna fyllde bilen med kameror och mobiltelefoner för att kvickt försvinna. Via vittnesuppgifter och bilar kunde polisen snabbt ringa in de misstänkta tjuvarna. Vid tillslag mot de misstänkta tjuvarna återfanns både kameror och mobiltelefoner.

Men i tingsrätten satt de misstänkta och hånflinade. Kamerorna hade de köpt av en okänd person på en parkeringsplats i Smedby och mobiltelefoner hade de fått av en kompis som de glömt namnet på. Och E-foto förlorade en massa pengar...

– Jag känner mig oerhört kränkt av rättsväsendet. Rätten tar större hänsyn till lögnare än målsägare. Det gör mig så frustrerad, att inte bli trodd, säger Leif Ehnemark.

Om du skulle råka ut för något mer brottsligt, vad gör du då?

– Ja, du, jag vet inte. Vad är det för mening att vända sig till rättssamhället?, säger Leif Ehnemark.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.