Nyheter

Bror misstänkt för branden

Nyheter • Publicerad 1 februari 2010

VEDBORM

53-åringen dog av rökgaserna och hettan från glödbranden i lägenheten.

Nu misstänks hans yngre bror för dödsbranden.

– Vi har en person som sitter anhållen misstänkt för mordbrand, säger kriminalkommissarie Stig Svensson.

Helgens misstänkta mordbrand i Vedborm norr om Löttorp, där en 53-årig man troligen dog i sömnen, hade av allt att döma ett långsamt förlopp. När mannen låg och sov startade, enligt uppgifter till Ölandsbladet, en glödbrand i en annan del av lägenheten och heta och giftiga rökgaser fyllde sakta rum efter rum.

– Han låg i ett slags allrum i lägenheten och rökdykarna gick in i tidigt skede av räddningsinsatsen, tyvärr var det ändå för sent, berättar räddningsledaren Mikael Gard.

FÖNSTRET ÖPPNADES

Larmet till räddningstjänsten kom strax efter åtta på lördagsmorgonen.

– Lägenheten ligger i ena änden av en maskinhall och grannar slog larm när de såg rök från byggnaden, berättar Mikael Gard vars mannar möttes av kraftig rökutveckling.

– Helt rökfyllt i lägenheten, snudd på övertänt när de kom fram. Och när ett fönster på baksidan öppnades, jag vet inte hur, fick de täta brandgaserna syre och då tände det, beskriver Mikael Gard.

Efter information om att en person fanns i lägenheten gick rökdykare in och fick ut 53-åringen.

– Men som sagt, då var det tyvärr för sent.

Räddningsinsatsen var därefter odramatisk.

– Det gick bra att släcka, även om det var nära att branden skulle gå ut i maskinhallen.

EVENTUELLT HÄKTNING

Lägenheten i maskinhallen och även andra lägenheter på den aktuella Vedborms-gården hyrs ut till personer med missbruksproblematik.

53-åringen bodde förra sommaren i en villafastighet i centrala Löttorp som även den eldhärjades, där misstänktes en kvinna i mannens bekantskapskrets för mordbrand utan att ärendet gick till åtal.

Den här gången riktas misstankarna mot en 51-åring, sedan årsskiftet skriven på den aktuella gården och bror till den omkomne.

Dagen efter dödsbranden anhölls den yngre brodern, misstänkt för mordbrand.

– Jag kan inte berätta mer än att vi har en person som sitter anhållen misstänkt för mordbrand. Han anhölls på beslut av åklagare i helgen, berättar kriminalkommissarie Stig Svensson.

Eventuell häktningsförhandling kan ske i dag (tisdag).

Bröderna är kända av polisen sedan tidigare. Så sent som i förra veckan stoppades den nu mordbrandsmisstänkte 51-åringen i Borgholm; rattfull, utan körkort och i avställd bil.

I bilen vid det tillfället fanns brodern.

Ägaren till lägenheten i maskinhallen äger också den tidigare nämnda eldhärjade, och oförsäkrade, villan i Löttorp vars brandrester fortfarande finns kvar på fastigheten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.